Největší restaurace na světě! Během olympiády bude servírováno 13 milionů jídel

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jednou z velkých výzev, která čeká na organizátory olympijských a paralympijských her v Paříži 2024, je catering. Během měsíce bude servírováno sportovcům, fanouškům, dobrovolníkům či novinářům přes 13 milionů jídel. Pořadatelé se navíc zavázali slibem, že hry budou udržitelné i v oblasti stravování. Co vše proto plánují udělat?

Stop plýtvání jídlem. Jedno z hlavních hesel, které bude provázet olympijské a paralympijské hry v Paříži 2024. Organizační výbor se rozhodl snížit uhlíkovou stopu her o polovinu ve srovnání s předchozími olympiády a celkově chce podporovat odpovědný způsob života.

Nedávno bylo oznámeno, že automobilka Toyota poskytne pro hry v Paříži 2024 celkem 2650 elektrifikovaných osobních automobilů, z nichž 150 bude upraveno pro potřeby vozíčkářů. Přibližně 60 procent vozového parku bude mít navíc nulové emise.

A co nejvíce udržitelní chtějí být pořadatelé i v rámci stravování. „Servírování 13 milionů jídel během čtyř týdnů na více než čtyřiceti místech bude největší cateringovou akcí na světě. Je to obrovská provozní výzva. Pro Francii je to příležitost předvést naši odbornost jak během výroby, tak i logistiky, přípravy, servisu a nakládání s odpady,“ uvedl Etienne Thobois, bývalý badmintonista a nyní jeden z ředitelů organizačního výboru her v Paříži 2024.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Pořadatelé her chtějí co nejméně využívat plast, snížit plýtvání potravinami na minimum, dovážet do jídelen a kuchyní 80 procent produktů pocházejících z místních zdrojů, aby se snížila uhlíková stopa. Všechny zbytky jídla budou darovány, kompostovány nebo použity k výrobě obnovitelného plynu.

Partner Mezinárodního olympijského výboru Coca-Cola nainstaluje na všech místech her Paříže 2024 na 700 vodních a sodových fontán. Všechny plasty budou shromážděny a recyklovány a nádobí bude znovu použito s vratnými a recyklovatelnými alternativami pro stravování s sebou. Olympijské hry v Paříži 2024 chtějí ukázat velkým sportovním a kulturním akcím, jak být zodpovědnější v rámci udržitelnosti.

líbil se ti článek?