Ministr Zaorálek podepsal Memorandum o vzájemné spolupráci s Českým olympijským výborem

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek podepsal Memorandum o vzájemné spolupráci mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Českým olympijským výborem. Memorandum sport představuje jako efektivní nástroj pozitivního vnímání ČR v zahraničí, zároveň navazuje na úspěšnou spolupráci při zajišťování české účasti na olympijských hrách. Cílem prohlášení je zintenzivnit sportovní diplomacii ČR, která zařadí aktivity ČOV pro podporu zdravého životního stylu do svých forem prezentace na mezinárodní úrovni.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek setkal s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. Předmětem jejich debaty byla výsadní role české diplomacie při podpoře českého sportu. „ČR je na svou velikost sportovní velmoc. Jména Věry Čáslavské, Pavla Nedvěda či Emila Zátopka jsou často nejznámějšími symboly ČR v zahraničí. Spojit sportovní diplomacii s tradiční se nám musí nesmírně vyplatit,“ uvedl v této souvislosti šéf české diplomacie.

Na závěr setkání oba partneři podepsali Memorandum o porozumění. Memorandum navazuje na dosavadní spolupráci MZV s ČOV zejména při zajišťování české účasti na olympijských hrách, kdy zastupitelské úřady poskytují během konání olympijských her podporu organizačnímu týmu, a naopak využívají sportovní události k propagaci České republiky.

Jedním z cílů prohlášení je také spolupráce v oblasti komunikace sportovních aktivit. „Sport tvoří na sedmdesát procent pozitivních výstupů o ČR v zahraničí, konečně to zmínil i pan prezident. Proto jsem rád, že budeme propagovat naši zemi v synergii se zahraniční politikou. Například jednotlivá zastoupení budou pomáhat, když se rozhodneme kandidovat na pořádání kongresových a mezinárodních sportovních akcí. Skrze sportovce naopak můžeme na velkých podnicích, jako jsou olympijské hry nebo světové šampionáty, dělat státu nejlepší možnou reklamu,“ doplnil předseda ČOV Jiří Kejval.

líbil se ti článek?