Mezi nejlepšími! Odborníci ocenili knihu olympijského fotografa Karla Nováka

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Nedávno vydaná publikace Českým olympijským výborem a nakladatelstvím PositiF - Karel Novák: malíř sportu, byla v sobotu 15. dubna oceněna na slavnostním vyhlášení Osobnosti české fotografie 2022.

V březnu odborná porota Asociace profesionálních fotografů České republiky zařadila knihu Karel Novák: malíř sportu mezi deset nejlepších děl v kategorii Fotografická publikace roku, která je určena fotografovi, vydavateli, teoretikovi fotografie, který vytvořil v daném roce vynikající fotografickou­ knihu.

Nyní během slavnostního večera Osobnosti české fotografie 2022 v sále RockOpera Praha byla kniha vyhlášena na celkovém 2. místě mezi nejlepšími fotografickými knihami roku 2022. „Je to obrovská pocta a tatínek by byl za to to ocenění velmi rád. Roky se chystal, že vydá knihu se svými fotografiemi, ale bohužel to už nestihl. Děkuji Českému olympijskému výboru a nakladatelství PositiF, že oživili jeho dílo,“ řekla dojatá Dagmar Nováková, dcera fotografa Karla Nováka.

Fotograf Karel Novák (1925-2007) se osmkrát zúčastnil olympijských her a nechyběl ani na hokejových mistrovstvích světa či basketbalových šampionátech. Od druhé poloviny 50. let zaznamenával na film nejen vrcholové sportovce jako Věru Čáslavskou, manželé Zátopkovi nebo Martinu Navrátilovou, ale i amatéry a děti při pohybu.

„Karla Nováka jsme se pokusili vytrhnout z výčtu jmen v tirážích, vytáhnout z chumlu sportovních fotografů tísnících se za bránou soupeře a představit jej jako neotřelého autora, který padesát let fandil českým sportovcům, nejednou se s nimi přátelil a hledal, jak je přiblížit veřejnosti,“ uvedl Tomáš Pospěch z nakladatelství PositiF.

Publikace Karel Novák: malíř sportu se dostala i do nominace v soutěži Nejkrásnější kniha roku v kategorii Výtvarná publikace, kde je celkem osm knih. Slavnostní vyhlášení proběhne koncem května.

S fotografiemi Karla Nováka se můžete brzy seznámit i díky Vojenskému historickému ústavu, který od 17. května zahajuje výstavu v Armádním muzeu na Žižkově, která bude věnována Dukle a armádnímu sportu.

líbil se ti článek?