Medaile, přátelství a street view. Takový je orientační běh v podání sportovců Královehradeckého kraje

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zlato, dva bronzy a další umístění v nejlepší desítce. Nejen takto oslnili sportovci Královéhradeckého kraje republikovou konkurenci v úvodním závodu orientačního běhu. Tým kolem bronzového medailisty a účastníka tří Olympiád mládeže Tomáše Metelky totiž ve sprintu ukázal nejen skvělou sportovní výkonost, ale spolu s dalšími běžci také jedinečnost tohoto sportu – fair-play, kamarádství a emotivní podporu jeden druhého.

V teplotách, které přesahovaly tropickou třicítku, absolvovali běžci sprinterský orientační závod. „Bylo strašné vedro, ale trať byla hezky postavená. Nejtěžší pasáž byla v Rozáriu, tam to bylo strašně zamotaný. Máme super dresy, které profukují, takže to hodně dobře větralo a usnadnilo nám to závod,“ říká o podmínkách Lucie Hrušová, která skončila na 4. příčce.

O medailové umístění ji „obrala“ týmová kolegyně Lucie Macháčková, která byla o patnáct vteřin rychlejší. Místo smutku však přišlo přátelské obětí a radost ze společného úspěchu. V dobrém rozpoložení byly holky už před závodem. „Spousta lidí byla úplně vystresovaná a pak se jim to tolik nepovedlo. My s Luckou a Honzou (zlatým medailistou v kategorii mladších žáků) jsme byli úplně v klidu. Bylo to v pohodě, říkali jsme si, že musíme být rádi, že jsme vůbec tady,“ popisuje běžkyně se čtvrtým nejlepším časem.

#ODM2022: ZAHÁJENA! 🔥
(1:36)

Žádné přehnané emoce, nýbrž podpora svých kamarádů. Tak na první pohled působí komunita orientačních běžců. „Kolektiv funguje výborně. Bavíme se tady i s dalšími lidmi a kamarády z Pardubic, se kterými se známe ze závodů. Všichni si přejeme úspěch,“ sděluje o jindy napjaté atmosféře mezi Východočechy bronzová Lucie Macháčková.

Úspěšní byli v hradeckém dresu také kluci. V kategorii mladších žáků zvítězil Jan Chrtek, jenž si výsledku velmi váží. „Bereme to jako největší letošní akci. Bylo velmi těžké se na ODM vůbec kvalifikovat. Určitě je to můj největší úspěch,“ říká závodník, jenž kvůli svému menšímu vzrůstu musel doslova vyšplhat na nejvyšší stupínek.

Přátelská atmosféra olympiády nepřekvapila ani dalšího z medailistů – bronzového Tomáše Metelku. Co mu pomohlo uspět? „Našel jsem si starší mapy a projel si ulice na street view. V některých částech byly podchody a příprava mi pomohla, věděl jsem o nich,“ sděluje a spolu s pátou Markétou Hanušovou uzavírá výrazný bodový příspěvek pro Královéhradecký kraj.

Autor: Petr Koval

líbil se ti článek?