Hrdý vlajkonoš Karlík: Olympiáda mládeže mi dala hodně zkušeností

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V únoru startoval na olympijských hrách po boku nejlepších biatlonistů planety. První velké zkušenosti ale sbíral Mikuláš Karlík už na jiné olympiádě – Olympiádě dětí a mládeže (ODM), na které dvakrát startoval a získal šest medailí. Z toho bylo dokonce pět zlatých! Nyní se na ODM vrátil a jako vlajkonoš přivedl během slavnostního zahájení na plochu výpravu Pardubického kraje.

Přestože je Mikuláši Karlíkovi teprve 23 let, má za sebou už mnoho velkých biatlonových akcí. Často a rád vzpomíná především na své první velké závody na Olympiádě dětí a mládeže v roce 2012 a 2014. „Pro mě byla Olympiáda dětí a mládeže obrovskou motivací, protože jsme žádné větší závody neměli. Účastnili jsme se jenom republikových mistrovství a ty jsem vnímal jako něco navíc za mou dřinu, kterou jsem sportu obětoval,“ říká Karlík a přibližuje, co ho nejvíce na ODM pohltilo.  

„Byla to nádherná zkušenost. Hraje vám hymna při zahájení, je tady hodně lidí, kteří mezi sebou sdílí emoce a fandí vám. Poznáte navíc nové přátele z ostatních krajů. A co se týče dráhy profesionálního sportování, dala mi ODM kromě krásných vzpomínek, a hlavně hodně zkušeností.“

Karlík si nyní na Olympiádě dětí a mládeže vyzkoušel novou roli. Při slavnostním zahájení na Andrově stadionu v Olomouci přivedl na plochu výpravu mladých sportovců z Pardubického kraje. „Navodilo mi to moc příjemné vzpomínky. Jsem rád, že jsem mohl dělat vlajkonoše na zahájení. Byla tady skvělá atmosféra,“ těšilo nadějného biatlonistu.

#ODM2022 | Zahajovací ceremoniál | 26. 6. 2022

Všem mladým sportovcům účastnícím se Olympiády dětí a mládeže pak poslal vzkaz. „Jsme po covidu, tak se opět můžeme setkávat a sportovat. Všem tak přeji, ať toho využijí a získávají nové kamarády. A ať mladí sportovci předvedou to nejlepší, co v nich je, a stačí to na výsledek, se kterým budou spokojeni.“

Autor: Michal Pospíšil

Mikuláš Karlík
17. 05. 1999, Ústí nad Orlicí
Biatlon
líbil se ti článek?