Elektrizující atmosféra! Olympiáda dětí a mládeže byla zahájena. Došlo i na Slzu

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tribuny hučely a zaplněný Andrův stadion v Olomouci pohltila elektrizující atmosféra. V neděli 26. června se právě tady odehrálo slavnostní zahájení jubilejní desáté letní edice Olympiády dětí a mládeže. Oheň zažehl oštěpař Jakub Vadlejch, stříbrný olympijský medailista z Tokia. Na závěr ceremoniálu nadšeným mladým sportovcům a fanouškům zahrála skupina Slza.

Ve tvářích mladých sportovců byla čitelná hrdost. Nástup výprav, slib sportovců, vyvěšení vlajky, či zapálení ohně, stejně jako na olympijských hrách. Na 4000 mladých sportovců ze čtrnácti krajů České republiky bude do konce června soutěžit v Olomouckém kraji.

„Vždy pro mladé sportovce chceme připravit co nejvíce atributů, které navozují atmosféru opravdické olympiády. Je pro nás důležité, aby například olympijský oheň zapalovala sportovní osobnost, která je pro děti vzorem,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Stříbrný olympijský medailista z Tokia oštěpař Jakub Vadlejch přiběhl z pochodní a zapálil oheň na pódiu. Kromě zaplněných tribun sledovali ceremoniál přímo na ploše stadionu vybraní sportovci ze 14 krajských výprav, které sem dovedli sportovní hvězdy v čele s Jarmilou Kratochvílovou, Jiřím Liptákem nebo třeba Martinem Fuksou.

ODM jako číslo 1

„Na Olympiádě dětí a mládeže jsem vlajkonošem už podruhé, ale stejně jsem zase nervózní, že se mi třeba zamotá vlajka,“ smál se před ceremoniálem rychlostní kanoista Martin Fuksa, který vedl výpravu Středočeského kraje.

Svou roli nakonec zvládl na jedničku a všem sportovcům poslal vzkaz: „Užijte si to a dejte do toho po sportovní stránce úplně všechno, ale také se dojděte podívat i na další sporty, abyste viděli, jak to tam chodí. Držím palce, aby se minimálně pár z vás dostalo na „velkou“ olympiádu.“

Celým večerem provázel populární moderátor Libor Bouček. „Vidět tolik spokojených a šťastných mladých sportovců je za odměnu. Je to pro mě, ale i všechny tady velký zážitek.“

Kdo se nedostal či si nestačil obstarat vstupenky na zahajovací ceremoniál, mohl sledovat slavnostní zahájení přes streaming na webu a sociálních sítích olympijského týmu. „Přímý přenos na sociálních sítích sledovalo skoro 20 tisíc lidí. Streamovali jsme na Facebooku, Instagramu, YouTube i Tik Toku. Připravujeme každý den streamy i přímo ze sportů, které můžete sledovat na olympijskytym.CZ/live,” řekl Tomáš Houska, vedoucí digitální komunikace ČOV.

Na závěr akce potěšila všechny účastníky krátkým koncertem kapela Slza. „Jsem rád, když vidím mladé lidi sportovat a je nám ctí, že můžeme být už podruhé u zahájení Olympiády dětí a mládeže. Těšíme se na tváře všech mladých sportovců a věříme, že jim jejich první olympiádu zpříjemníme,” říká Petr Lexa zpěvák skupiny Slza.

Teď už nic nebrání tomu, aby se v Olomouci, Prostějově, Uničově, Kojetíně, Přerově a Velké Bystřici začalo naplno sportovat. Soutěžit se bude celkem ve 20 sportech a 73 disciplínách. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek dodal: „ODM je pro mě teď událost číslo jedna, je to motivace a inspirace pro děti. Hodně se tomu věnujeme, doufám, že to bude mít dopady do sportování dětí.“

Každý den si také můžete naladit od 9 do 16 hodin ČT sport. Kde poběží přenosy z vybraných sportů a sportovišť a zažijete tak pravou atmosféru Olympiády dětí a mládeže.

líbil se ti článek?