Kapitánka českých hokejistek Mills po devatenácti letech končí v reprezentaci

Zprávy z týmu
Zprávy z týmu
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kapitánka českého hokejového národního týmu Alena Mills končí reprezentační kariéru. Své rozhodnutí oznámila ve čtvrtek na svých sociálních sítích. Mills byla jedna z hlavních postav u historických úspěchů české ženské reprezentace, kde působila pravidelně devatenáct sezon. Od roku 2009 jako kapitánka. V hokejové kariéře bude pokračovat na klubové úrovni v zahraničí, u českého hokeje zůstane v pozici trenérky a bude se věnovat rozvoji mladé generace.

„Rozhodnutá jsem byla už při posledním mistrovství světa. Cítila jsem, že už reprezentaci nemohu předat o moc navíc. Je tu spoustu šikovných mladých hráček, které si místo v týmu zaslouží a právě ty by teď měly dostávat prostor,“ říká Alena Mills, která v reprezentačním dresu debutovala v roce 2004 jako čtrnáctiletá hráčka.

V roce 2009 poprvé nastoupila jako kapitánka ženské reprezentace. Ve stejném roce však národní tým zažil smolnou sezonu a sestup do nižší divize, který se po návratu mezi elitu opakoval i v roce 2013. Posledních osm let pak národní tým patřil na světových šampionátech do elitní divize a pravidelně zlepšoval své výsledky. V roce 2021 se hráčky kvalifikovaly na olympijský turnaj v Pekingu 2022, v posledních dvou letech pak slavily na mistrovství světa dvakrát bronzové medaile.

ALENA MILLS | Hraj očima orla, rychlostí vlka a silou medvěda!
(05:04)

„Nejsilnějším momentem mé kariéry je rozhodně účast na olympijských hrách. Pro ženské hokejistky je to jako pro muže finále Stanley Cupu. Šestnáct let jsme se o to snažily a když se to pak podařilo, byl to sen. Ještě umocněný tím, že jsem mohla být vlajkonoškou celého českého olympijského týmu. Mám husí kůži, jen si na to vzpomenu, byl to krásný zážitek,“ vzpomíná na moment z roku 2022.

V českém národním dresu odehrála během devatenácti let 260 zápasů, ve kterých zaznamenala 102 branek a 133 asistencí. Patnáctkrát si zahrála mistrovství světa. Za hokejovou kariérou odešla už v patnácti letech do zámoří, kde se jí podařilo skloubit sport a vzdělání. K hokejové kariéře tak získala i prestižní diplom na Brown University. Hokej následně hrála také v Rusku, čtyři sezony za Petrohrad, dva roky pak za tým Agidel Ufa, se kterým ovládla ruskou nejvyšší soutěž a byla dvakrát zvolena do All-star výběru.

Věřím, že cesta českého ženského hokeje stále teprve začíná a že nová generace dokáže dosáhnout toho, co se nám před lety zdálo nemožné.

Z hokejového prostředí Alena Mills neodchází, aktuálně jedná o novém angažmá, poté, co jí skončila jednoletá smlouva ve švédském klubu Brynas. Postupně se chce věnovat i trenérské kariéře. „Cítím, že mladou generaci českých hokejistek mohu nejvíc ovlivnit. S projektem Through Generations pracujeme na hokejové akademii a otevírají se mi i trenérské možnosti na amerických univerzitách. Chtěla bych předávat to, co jsem se za devatenáct let u reprezentace jako hokejistka naučila, inspirovat mladé hráčky v tom, že se dá uspět v tomto sportu i v naší malé zemi. Náš tým má na to porazit Američanky i Kanaďanky, příští generace to bude dokazovat pravidelně,“ uvádí.

„Těší mě, že kapitánské „Céčko“ předávám nové generaci talentovaných a odhodlaných hokejistek. Věřím, že cesta českého ženského hokeje stále teprve začíná a že nová generace dokáže dosáhnout toho, co se nám před lety zdálo nemožné. Že dokáže v naší zemi ještě více rozšířit a posílit ženský hokej. A že si sáhnou na úspěchy, které jsou stále ještě před námi,“ napsala Mills na Instagram.

Alena Mills
09. 06. 1990, Čáslav
Lední hokej
líbil se ti článek?