Českou vlajku na zahájení ponesou hokejová kapitánka Mills a krasobruslař Březina

Peking 2022
Peking 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Od patnácti let žije v cizině. „Takže česká vlajka je pro mě spojení s domovem, návrat do mojí země. Když ji vidím, a ještě hraje hymna, je pro mě opravdu velká pocta stát na modré čáře a mít možnost reprezentovat Českou republiku,“ říká Alena Mills.

ALENA MILLS | Hraj očima orla, rychlostí vlka a silou medvěda!
(05:04)

Kapitánku hokejové reprezentace žen, která se poprvé probojovala na zimní olympijské hry, zvolili sportovci vlajkonoškou pro páteční slavnostní zahájení. Společně s ní v čele české výpravy půjde krasobruslař Michal Březina, který startuje na čtvrtých olympijských hrách.

Vlajkonoši vzešli ze sportovců, kteří se zúčastní slavnostního zahájení a měli o tuto roli zájem. Následně se všichni sportovci z týmu pro hry v Pekingu mohli zapojit do volby. „Celkově hlasovalo skoro devadesát sportovců, což je procentuálně víc než normálně. Vlajkonoši – slovy politiků – mají docela silný mandát,“ říkal šéf výpravy Martin Doktor.

Březina se o výsledku dozvěděl jen o maličko dřív než kapitánka hokejového týmu. „Je to pro mě obrovská čest a ještě mi to úplně nedochází. Slyšel jsem na předchozích hrách, že některé vlajky byly dost těžké, tak uvidíme, jak se s tím popereme,“ říkal Michal Březina. Alena Mills dodávala: „Společně to zvládneme dobře. Od toho jsme tu dva. Máme sice odlišný sport, ale na stejném ledě, to je skvělé. Jsem z toho ještě v šoku, ještě se mi to nepodařilo vstřebat, pořád mi to nedochází. Je to obrovská novinka a radost, že takhle může reprezentovat Českou republiku ještě víc než ve sportu.“

líbil se ti článek?