„Jet 248 km/h šusem nejde popsat. Cestou dolů už si to nesmíte rozmyslet,“ říká rychlostní lyžař Palán

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jaké to je řítit se na lyžích z kopce rychlostí téměř 250 km/h? O tom vám povypráví host podcastu Přes Příkop Radim Palán, zapálený rychlostní lyžař a skicrossař.

Nasadit helmu, ze které není moc vidět, srovnat se do polohy, kdy vidíte maximálně na špičky lyží a pustit to šusem – to je speed skiing. O co vůbec v rychlostním lyžování jde a jak se měří dosažená rychlost? Závodí i junioři nebo ženy? Jsou různé kategorie? Co všechno předchází samotnému startu? Jak dlouho se obléká do vybavení? Dokáže to sám nebo potřebuje pomoct?

Radimovi se podařilo tuto sezónu úspěšně zaútočit na český rekord. Co klaplo na jedničku, že letěl tak rychle? Jaké pocity při jízdě zažil? Svůj rekord překonal o víc než 30 km/h, kam se chce ještě posunout? Existuje ideální somatotyp pro rychlostní lyžování? Jak vypadá příprava na sezónu? Jak může rychlost při jízdě ovlivnit, dá se to někde víc risknout? Co znamená, že lyže plavou?

Kolik lidí v Česku závodí ve speed skiingu? Jde to dělat na profesionální úrovni a živit se tím? Jak moc je důležitý servis lyží a má svého servisáka? Byla pro Radima letošní sezóna přelomová? Vrátí se rychlostní lyžování zpět na program olympijských her?

Další díly podcastu Přes Příkop najdete ZDE.

líbil se ti článek?