Jak oslnit během večera miliardy diváků? Zahájení olympiády je pro režiséry životní výzva

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Je to životní sen, ale i noční můra. Vymyslet a připravit dokonalé slavnostní zahájení olympijských her, které oslní miliardy lidí po celém světě. Tímto úkolem byl pro letošní hry v Paříži 2024 pověřen Thomas Jolly, jeden z nejtalentovanějších mladých francouzských režisérů. Jak prožívá přípravy na zahájení, a co chystá předvést během světové show?

Zamotala se mu hlava, když byl osloven, aby se stal uměleckým ředitelem slavnostního zahájení olympijských her v Paříži 2024. Thomas Jolly se ale brzy vzpamatoval a hned začal sršet nápady, kterými chce 26. července uchvátit přes 300 tisíc diváků přímo v Paříži a miliardy u televizních obrazovek po celém světě.

V létě se poprvé v historii uskuteční zahájení olympijských her mimo stadion. Dějištěm slavnostní akce se stane centrum francouzské metropole, a především řeka Seina, po níž v úseku šesti kilometrů popluje na dvě stě lodích tisíce sportovců včetně české výpravy.

Nejpamátnější zahajovací ceremoniály olympijských her
(02:48)

Během tříhodinové show se má odehrát nezapomenutelné představení. Jolly sestavil tým kreativců, s nimiž dali dohromady plán na velkolepé zahájení. Výsledek snažení pak předložili organizátorům her, bezpečnostním složkám či samotnému prezidentovi Macronovi.

„Všichni se celkem jednomyslně shodli na zhruba devadesáti procentech, takže mi zbylo pouze deset procent projektu, který musím upravit,“ prozradil dvaačtyřicetiletý režisér. Obrovskou výzvou je poprat se i s nástrahami, které přichystá řeka Seina a počasí.

„Je tu problém se Seinou, která není všude stejně hluboká. Mosty nejsou všechny stejné a liší se i břehy řeky. Vítr fouká jinak na různých místech a důležité je pro nás nenarušovat přírodní prostředí,“ upozornil umělecký ředitel zahájení olympijských her v Paříži 2024.

Zatímco v divadle jde týdny zkoušet představení přímo na podiu, v případě letošního slavnostního zahájení na to mohou protagonisté zapomenout. „To, co bude na této show jedinečné, je to, že si ji nemůžeme zkoušet na místě. Vlastně si to nemůžeme nacvičit předem ani jednou,“ usmál se Jolly. Zahájení se tak nacvičuje individuálně v obřích hangárech. Kapitáni lodí, které poplují se sportovci, pak budou trénovat v plachtařském centru.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Co přesně bude náplní show je přísně střežené tajemství. Jolly jen lehce poodkryl, že sází na pestrost, která předvede světu francouzskou multikulturalitu i moderní hudební rozmanitost. Už teď je jisté, že se Paříž netradičním zahajovacím ceremoniálem nesmazatelně zapíše do historie. Organizátoři her chtějí, aby se i představení při zahájení stalo nezapomenutelným stejně jako to v Pekingu 2008 či Londýně 2012.

líbil se ti článek?