Hrál hokej a jako florbalista vyhrál olympiádu. Teď cyklista Hirt exceluje na Giru

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Od dětství mu to šlo s holí v ruce. Jan Hirt chytal v mládí za hokejovou Třebíč a snil o angažmá v NHL. Mimo branku zase zářil jako útočník ve florbale. Nakonec si však Hirt vybral jiný sport a je v něm hodně dobrý.

Dnes už Jana Hirta na ledě moc neuvidíte. Brusle totiž nazuje jen občas, když se chce v zimě vyřádit. Stejně tak to má i s florbalem, kterému se dlouho věnoval. Mimochodem právě v tomto sportu triumfoval v roce 2005 na Olympiádě dětí a mládeže.

V celorepublikové soutěži krajů vyhrál s Vysočinou celý turnaj a ve finále nasázel čtyři góly. „Dělal jsem tehdy víc sportů dohromady, ty kolektivní mě bavily. Cyklistika není obecně pro děti tak atraktivní,“ říkal Hirt před lety.

4 MÝTY O CYKLISTECH🚴‍♀
(3:06)

Přesto jak rostl, tak nakonec upřednostnil právě cyklistiku. V dětství v televizi sledoval závody Gira nebo Tour de France. Závodit začal až ve 14 letech. „Na kolo je dost času, to bych obecně doporučil i svým nástupcům. Není nutné začínat jezdit brzo,“ vzkazuje Hirt budoucím závodníkům.

Český závodník v jedenatřiceti letech patří k cyklistické špičce. Na letošním Giro ďItalia senzačně ovládl těžkou 16. etapu a druhý den byl třetí v další horské etapě. Hirt nyní bojuje o nejlepší český výsledek v historii Gira, kterým je zatím pátá příčka Romana Kreuzigera z roku 2011.

líbil se ti článek?