Česká krasobruslařka hvězdou Hollywoodu. Připomeňte si ženu, která rozzuřila Hitlera

Fosfa
Fosfa
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Patřila k nejúspěšnějším československým krasobruslařkám 30. let 20 století. Věra Hrubá reprezentovala svou vlast na evropských šampionátech i na zimních olympijských hrách v roce 1936 v Garmisch-Partenkirchenu. Od 40. let se ze sportovkyně proměnila ve filmovou hvězdu, která zářila v Hollywoodu. Doma měla být kvůli úspěchu v USA zapomenuta.

Věra Hrubá se narodila v Praze 12. července 1920. Od dětství ji rodiče vedli k pohybu. Začínala jako baletka, ale nakonec úplně propadla krasobruslení. Nejdříve trénovala na zamrzlé Vltavě či Berounce a začátkem 30. let byla jako doma na nově postaveném zimním stadionu na Štvanici.

Postupně se stala jednou z nejlepších československých krasobruslařek a závodila na mistrovstvích Evropy. V Berlíně 1936 skončila na 15. místě a o rok později na evropském šampionátu v Praze byla sedmá.

V roce 1936 reprezentovala Československo na zimních olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu. Tehdy se umístila na 17. místě, ale přesto blonďatá diva z Prahy zaujala vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera. Údajně se spolu i setkali a Hitler jí nabídl, ať bruslí za Německo s hákovým křížem na trikotu.

Šestnáctiletá vlastenka Věra se mu podle vlastních slov měla podívat do očí a německy odpověděla, že raději bude bruslit na hákovém kříži. Po obsazení Československa nacistickým okupanty v březnu roce 1939 Věra Hrubá ze strachu o bezpečnost emigrovala s rodinou do Spojených států amerických.

Začátkem 40. let se přestěhovala do ikonického Hollywoodu, kde se dokázala prosadit jako herečka. Podepsala smlouvu se studiem Republic Pictures a točila jeden snímek za druhým. Nejdříve vystupovala pod svým jménem, ale pak si ho změnila na Vera Ralston. K příjmení ji inspirovaly cereálie Ralston, které každé ráno ráda snídala.

Na filmových plakátech v USA byla zmiňována jako slavná krasobruslařka a jedna z nejkrásnějších Evropanek. Filmová kritika ji tvrdě cupovala kvůli špatnému přízvuku, ale filmařům to nevadilo a emigrantku z Československa obsazovali do snímků, ve kterých hrála po boku legend jako byl John Wayne. V roce 1946 získala Vera Ralston americké občanství.

Při poválečné návštěvě své vlasti dostala Vera Ralston šanci zahrát si i v tuzemském filmu. Začínající režisér Jiří Krejčík ji v roce 1947 obsadil do snímku Týden v tichém domě. Po komunistickém puči se natrvalo Vera Ralston vrátila do Ameriky a v její rodné zemi na ni mělo být zapomenuto.

V USA Ralston natočila celkem 26 filmů (Dakota, Letní serenáda, Bojovný muž z Kentucky,…). V roce 1952 se provdala za šéfa filmového studia Republic Pictures Herberta Yatese, který byl o 38 let starší než ona. S filmovou kariérou se Vera rozloučila v roce 1958.

Po smrti manžela v roce 1966 získala polovinu jeho majetku a žila ve vile v Kalifornii. Nakonec se ještě provdala za o 11 let mladšího obchodníka Charlese de Alvu.

Vera Ralston zemřela 9. února 2003 v Santa Barbaře ve věku 82 po dlouhém boji s rakovinou. Za svou filmovou kariéru má Ralston jako jediná herečka původem z Čech hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

líbil se ti článek?