Být rychlý jako delfín! Ploutvový plavec Látal chce jednou závodit na olympiádě

Světové hry 2022
Světové hry 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Svůj sport miluje, přestože musel od dětství často čelit nepochopení okolí. Devatenáctiletý Filip Látal patří mezi nejlepší české závodníky v ploutvovém plavání. Na Světových hrách chtěl porazit co nejvíce soupeřů. „Je to největší akce v našem sportu, kam až se dá probojovat,“ řekl. V závodě na 200 metrů doplaval pátý, navíc v novém českém rekordu 1:21,78.

Slavnostní zahájení i cesta do Českého domu. Světové hry jsou tady! 🔥
(2:08)

„Plavalo se mi celkem dobře. Šel jsem do toho s trochu větším očekáváním, že zaplavu čas pod minut dvacet jedna, ale i tak je krásný," který se musel poprat s náročnou konkurencí. Místa na Světových hrách si zajistili finalisté loňského mistrovství světa, tedy osmička nejlepších. „V mojí rozplavbě plaval držitel světového rekordu na 400 metrů i na stovku. Potkala se tam úplná elita plavání. Chtěl jsem placku, ta nevyšla, ale jsou to moje první světové hry, tak snad to bude příště lepší," dodal devatenáctiletý sportovec.

Jak se vůbec dostane člověk ke sportu jako je plavání s ploutví? Zcela jednoduše, jako právě Filip Látal. „Začínal jsem jako klasický plavec v rámci rehabilitace zad. Vždycky jsem měl touhu být potápěčem, ale nemohl jsem si udělat licenci, když mi ještě nebylo ani dvanáct let,“ říká závodník z Olomouce.

S nápadem, jak částečně splnit přání svému malému synovi, přišli rodiče. „Přihlásili mě na ploutvové plavání, které právě spadá pod potápění,“ prozradil Látal, kterého tento sport nadchl. Rozdílné ale byly reakce jeho okolí, když mluvil o tom, co dělá za sport.

„Nyní mám u většiny spolužáků zastání i obdiv. Je to moc hezké. Snažím se tím ale nevychloubat. Když jsem s tímto sportem začínal, tak jsem se na základní škole nesetkal s velkým ohlasem. Spíš se to snažím dodnes tutlat,“ nesměle prozrazuje borec, který má na kontě už několik českých rekordů či stříbro z mistrovství světa.

Filip Látal
23. 08. 2002, Olomouc
Ploutvové plavání

Na posledních Světových hrách 2017 ve Vratislavi zazářil v českých barvách Jakub Jarolím, který vybojoval stříbro a bronz. „Je to jeden z mých největších vzorů,“ upozorňuje Látal.

Teď už jde jen o to, být v bazénu nejrychlejší. A jak na to? Plavat jako nejoblíbenější vodní savec. „Celý náš pohyb vychází z pánve, kdy napodobujeme delfínový kop,“ upřesňuje český reprezentant, který má ještě jeden velký sen. „Chtěl bych se toho dožít, aby byl nás sport na olympijských hrách a chtěl bych se tam i probojovat.“

Co to jsou SVĚTOVÉ HRY? 👀 Seznam se! 👌🏻
(1:50)
líbil se ti článek?