Ze Světových her na olympijské a naopak. V programu je i přetahování lanem

Světové hry 2022
Světové hry 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Konají se každé čtyři roky, vždy s ročním odstupem od olympijských her. Jsou místem představení desítek neolympijských sportů či disciplín ze sportovních odvětví, která patří do programu největšího sportovního svátku světa. Soutěží se na nich například v přetahování lanem, v němž se na olympijských hrách soupeřilo na začátku 20. století. Naopak svou cestu si odsud na olympijské výsluní našly například plážový volejbal či triatlon. Seznamte se s fenoménem Světových her.

V americkém Birminghamu se během 11 dnů představí na 3600 sportovců z více než stovky zemí. Do USA se Světové hry vracejí poprvé od svého založení – premiéra proběhla v roce 1981 v kalifornské Santa Claře. Když se ukázalo, že program olympijských her už nemůže dál růst, neolympijské federace toužící po pozornosti pro své sporty vytvořily vlastní show nazvanou Světové hry.

Co to jsou SVĚTOVÉ HRY? 👀 Seznam se! 👌🏻
(1:50)

Mezinárodní asociace Světových her IWGA a Mezinárodní olympijský ovšem spolupracují – ostatně olympijská vlajka zavlála vedle zástav IWGA a USA při slavnostním zahájení.

Pro českou výpravu byly zatím nejúspěšnější Světové hry v roce 1997 v Lahti, odkud tým přivezl 13 medailí s bilancí 5 zlatých, 4 stříbrných a 4 bronzových. Naposledy ve Vratislavi v roce 2017 získala výprava osm medailí (3–1–4). Mezi obhájci v Birminghamu nechybí inline hokejisté, thajský boxer Jakub Klauda nebo orientační běžec Vojtěch Král.

líbil se ti článek?