Vlajkonoš Brabec byl při zahájení Světových her před diváky nervózní

Světové hry 2022
Světové hry 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zažil to, o co v poslední době přišli tenistka Petra Kvitová s basketbalistou Tomášem Satoranským na olympijských hrách v Tokiu i hokejistka Alena Mills s krasobruslařem Michalem Březinou letos v zimě Pekingu. Až Daniel Brabec si jako vlajkonoš české výpravy vychutnal slavnostní nástup reprezentací se vší pompou před plnými tribunami. Na zahájení Světových her v americkém Birminghamu, které se po pandemii covidu staly první celosvětovou multisportovní akcí s plnými ochozy diváků, vedl český tým brankář inline hokejistů, kteří chtějí navázat na zlaté medaile z roku 2017.

„Byla to úplná paráda, ale byl jsem nervózní, protože jsem se hlavně soustředil na to, aby se něco nestalo s vlajkou. Ale člověk se nepodívá před tolik lidí každý den. Takže pocity mám jen pozitivní,“ říkal Daniel Brabec.

Pohostinnost i soutěže na „pětníku“

Organizátoři sportovní akce, které se v neolympijských sportech či disciplínách účastní na 3600 sportovců ze 104 zemí světa a jež proběhne od 7. do 17. července, připravili pro slavnostní zahájení velkolepou show propojující historii i kulturu pořádajícího Birminghamu, který hostí první tak velkou soutěž. Těší se z toho, že prodali na 300 tisíc vstupenek na o rok odloženou událost. „Byl jsem návštěvou na zahájení příjemně překvapený,“ řekl Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru pro neolympijské sporty.

Českou republiku bude v průběhu 11 dnů reprezentovat 88 sportovců v 17 sportech. Během pátku čekají úvodní zápasy inline hokejisty, kteří obhajují zlaté medaile, a florbalisty. Čeští sportovci se zapojí také do soutěží v bowlingu, rychlobruslení a tanci.

Ačkoli město nemá za sebou velkou sportovní akci, je vidět, že svou jižanskou pohostinností se místní snaží všem účastníkům jejich pobyt tady zpříjemnit.

„Sportovci bydlí ve vysokoškolských kolejích. I přes různé trable, které souvisí s tím, že organizátoři nemají zkušenosti s pořádáním takových akcí, máme dobré ohlasy na zázemí. Skvělé je, že sportoviště jsou – až na výjimky – v dosahu patnácti minut. Doufám, že se našim sportovcům bude v jejich soutěžích dařit,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

Těší ho atmosféra v Birminghamu. „Ačkoli město nemá za sebou velkou sportovní akci, je vidět, že svou jižanskou pohostinností se místní snaží všem účastníkům jejich pobyt tady zpříjemnit. Myslím, že pro každého je příjemné, když přijde například do obchodu a spousta lidí ho zdraví: ‚Vítejte u nás‘.

Florbalisté sledovali zahájení v Českém domě

Pro členy výpravy je v Birminghamu připraven Český dům s medicinským zázemím i místem pro odpočinek a relax. Právě sem přišli sledovat slavnostní zahájení florbalisté, které čeká na Světových hrách náročný program s omezeným počtem hráčů a nezvyklým formátem.

„Vnímali jsme, že máme pět zápasů v pěti dnech. Dva zápasy hrajeme ani ne během 24 hodin. Ale zároveň si uvědomujeme, že zahájení je pro hráče zážitek. Dali jsme jim na výběr,“ líčil reprezentační trenér Jaroslav Berka. Zdálo se, že hráči si odhlasují cestu na stadion i v parném počasí. „Ale po čtvrtečním těžkém tréninku si uvědomili, že by radši měli volnější režim. Takže si vybrali tuhle variantu. Zázemí je super, je to ideální prostor na změnu rutin, pro odpočinek a nabrání mentálních sil,“ dodal Jaroslav Berka.

líbil se ti článek?