Byl náročný a přísný, ale uměl se o nás postarat. Lyžařská legenda Květa Pecková vzpomíná na zesnulého trenéra Cillera

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

S běžeckým lyžováním dosáhl pro Československo obrovských úspěchů. Trenér Zdeněk Ciller byl jedním ze strůjců čtyř olympijských medailí. Na svérázného a náročného kouče, který zesnul 10. prosince 2023 ve věku 87 let, zavzpomínala jeho úspěšná svěřenkyně Květa Jeriová Pecková.

Zdeněk Ciller se narodil 25. srpna 1936 pod Troskami v Českém ráji a jako trenér ženské reprezentace, ke které přišel v roce 1968, stál v 70. a 80. letech za vzestupem československého běžeckého lyžování.

V roce 1972 dovedl Helenu Šikolovou k bronzu v Sapporu, o osm let později zopakovala stejný úspěch Květa Jeriová PeckováLake Placid. Pecková byla následně třetí i na olympijských hrách v roce 1984 v Sarajevu a společně s Dagmar Hromádkovou-Švubovou, Blankou PaulůGabrielou Soukalovou vybojovala stříbro ve štafetě.

Květa Pecková laureátkou Ceny Věry Čáslavské
(2:04)

Pod těmito úspěchy je podepsán právě Ciller. „Jako jeho bývalá svěřenkyně musím říct, že byl nesmírně náročný a přísný. Nebylo vůbec jednoduché pod ním trénovat. Ale vše směřoval k úspěchu a dokázal to realizovat. Zároveň to byl člověk, který se o nás uměl postarat. Byl trenér, manažer, dobrý řidič. V podstatě si věděl rady v každé situaci,“ vzpomínala na kouče Jeriová Pecková.

„Po těch mnoha letech na něj člověk vzpomíná někdy s rozpaky, ale jako na velmi schopného trenéra, který dokázal našemu sportu přinést obdivuhodné výsledky,“ řekla trojnásobná olympijské medailistka, jež zažila i mnohé excesy svérázného kouče. „Po závodech v tehdejším Sovětském svazu si koledoval na letišti. Měli jsme tehdy cestovat s reprezentanty ze západní Evropy a on v tom někdejším Leningradě udělal rozruch. Celníci si nemohli smlsnout na lyžařích ze západu, tak sebrali jeho.“

A sám Ciller přidával jako veselou historku, že byl zatčen nejen v SSSR, ale i ve Spojených státech amerických. „V USA to byla recese na olympiádě v Lake Placid 1980. Byla tam situace, kdy ho výprava izolovala kvůli situaci, která se zdála, že není úplně v pořádku. Dostal tak domácí vězení. Paradoxně jsme bydleli v komplexu, který byl nově zbudován jako věznice pro mládež, takže pak říkal, že byl ve vězení,“ uvedla Jeriová Pecková příběh na pravou míru.    

Čestná předsedkyně Českého klubu fair play ČOV Květa Jeriová Pecková v roce 2016 slavnostně uvedla Zdeňka Cillera do Síně slávy Unie profesionálních trenérů Českého olympijského výboru. „Už tehdy měl trochu problémy se pohybovat. Můj manžel mu pomáhal při vstupu do sálu a následně na jeviště. Bylo to zajímavé společenské setkání.“

O svém bývalém trenérovi promluvila i další jeho úspěšná svěřenkyně Gabriela Soukalová. „Vzpomínám na něj v dobrém. Byl tvrdý, ale vždy z nás dostal během závodu či tréninku to, co potřeboval. Nelíbilo se mu, že už mám rodinu a dítě. Tehdy jsem to nechápala, ale pak když jsem trénovala, tak jsem si to uvědomila, že chtěl abych se koncentrovala na lyžování.“

O několik let později pak Ciller trénoval děti, mezi nimiž byla i dcera Soukalové Gabriela, která se později stala hvězdou biatlonu. „Když trénoval Gabču tak mě dával za příklad. Neměl to ale lehké. Gabča dělala pořád různé vtípky a na to on moc nebyl. Nebyla jeho šálek kávy,“ usmívala se stříbrná olympionička, která letos obdržela Hlavní cenu Českého klubu fair play ČOV.

líbil se ti článek?