Neúnavný Šír sbírá medaile a chce být profíkem! Vybere si hokej nebo běžky?

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hned po startu čekal mladé běžkaře výstup na kopec, v náročném stoupání je hlasitě podporovali fanoušci. Spolužáci, rodiče, trenéři i celé týmy doslova obklíčili tratě, aby jejich oblíbenci měli maximální podporu po celou dobu jízdy. Díky pokřikům a typickým zvukům kravských zvonců se běžkaři cítili fantasticky.

Jihomoravský Martin Šír není jen talentem na běžkách, jeho vášní je i hokej. „Moc mě to baví, hraji za Warriors Brno a je to super. Celkově je hokej skvělá hra, mám rád tu týmovou spolupráci. Běžky jsou méně kolektivní a méně zábavné, nemám si většinou s kým povídat,“ přiznal s úsměvem na tváři. 

Na Olympiádě dětí a mládeže zabodoval jako běžkař, a to především díky své rodině, která ho ve sportu vydatně podporuje. „Běžkoval můj taťka i děda a vlastně všichni u nás v rodině. Kdysi dávno jsem právě s taťkou chodil do Nového Města na Moravě do arény. A trénuje mě doteď,“ zavzpomínal Martin.

Soupeři se od minulého roku zlepšili, ale taky musím víc vyrůst, mám ještě handicap.

Stříbro si v pondělním závodě doslova vydřel. Dojel přitom v naprosto stejném čase jako středočeský Oskar Poluha, a tak si odměnu za druhé místo odnesli netradičně oba závodníci.

Za necelých 16 hodin už byl na startu znovu, tentokrát měl před sebou 4 kilometry klasicky. „Jsem na to zvyklý, že chodím z jednoho hned do druhého. Navíc hraju hokej, takže jsem se cítil v pohodě,“ řekl neúnavný mladík. 

Na mezičasech bojoval s velmi silnou dvojicí Oskar Poluha, Štěpán Jungwirth, kteří nakonec obsadili první dvě příčky. „Soupeři se od minulého roku zlepšili, ale taky musím víc vyrůst, mám ještě handicap,“ dodal usměvavý mladík. V cíli si se svými konkurenty sportovně potřásl a celá trojice obletěla několik fotografů ruku v ruce. „S osobním výkonem jsem víceméně spokojený. Čekal jsem, že to bude lepší, ale zpětně se už nedá nic dělat,“ uznal čerstvě také bronzový medailista.

Talent je tu od toho, aby se rozvíjel. Martin Šír rozhodně vnímá pravidelný pohyb jako součást svého života a má ambice na to, aby se stal dalším věhlasným jménem českého sportu. „Chtěl bych se sportováním celoživotně zabývat, ideálně si i tímto způsobem vydělávat. Snad se mi to povede, ale to ještě uvidíme.“ 

Autor: Štěpán Navrátil

líbil se ti článek?