Dojetí v krasobruslařské aréně. Sestry Cerovské roztleskaly publikum

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zimní stadion v Nové Pace ožil. Krasobruslaři svými výkony na Olympiádě dětí a mládeže v Královehradeckém kraji často roztleskali davy fanoušků na tribunách. Skvělou atmosféru dokresloval pokřik krajských kolegů a neustálé povzbuzování diváků po každém povedeném skoku, ale i sympatický potlesk po pádech.

Krasobruslařskou výpravu z jižní Moravy vedl velezkušený Ivan Králík, trenér s bezmála třemi dekádami strávenými v Dánsku se vrátil zpět  do Česka teprve před dvěma a půl lety. V krátkém programu si pod jeho vedením skvěle vedl druhý Fedir Babenko a rodinné duo talentovaných sester Cerovských, jedenáctiletá Adéla a třináctiletá Anna.

S jedním z nejelegantnějších zimních sportů začínaly sestry v dětství.  „Náš dědeček bruslil, takže za to vděčíme hlavně jemu. Nyní trénuje v Kanadě, ale právě on nám přivezl první brusle a začal s námi chodit na led,“ zavzpomínala Anna. 

Od té doby již pár let uběhlo a dnes Adéla s Anna pilně sbírají zkušenosti, aby se přiblížily svým sportovním vzorům, rády by se prosadily i v zahraničí. „Na nějakých velkých mezinárodních závodech,“ prozradila s odhodláním Adéla, po níž se okamžitě zasnila i sestra Anna. „Mým přáním je dostat se na nějaké velké závody. V březnu nás ještě čeká mistrovství České republiky, tam se určitě chci umístit na co nejlepším místě. V budoucnosti bych se chtěla podívat třeba na mistrovství Evropy."

V dějišti Olympiády dětí a mládeže se intenzivně chystaly na závod. „Příprava byla rutinní. Vlastně mí svěřenci žádný trénink neměli, ale jednalo se spíše o seznámení s ledem, cítění brusle a těla, aby člověk věděl, co očekávat,“ popsal chystání Jihomoravanů trenér. Prozradil ale i zvláštní rituály svých svěřenců: „Při rozcvičce mají každá svůj přesný sled cviků a vždy to dělají naprosto stejně, jeden po druhém. Přes to nejede vlak a jinak to není ani na závodech. Kdyby z toho člověk vybočil, cítil by se nesvůj."

Jsem moc ráda, že si navzájem pomáháme, fandíme a podporujeme se.

Jako první vyrazila na led Adéla.  „Byla jsem nejdříve nervózní, ale jak mi pustili hudbu, už ta nervozita trochu spadla,“ přiznala.  Během její sestavy se po celém zimním stadionu rozléhalo povzbuzování ze strany celé jihomoravské výpravy. „Jsem šťastný, že holky táhnou za jeden provaz. Jedna za druhou cítí a všechny vlastně mají společný cíl, a to si soutěžení užívat. Pomalu by za sebe dýchaly,“ pochválil slečny trenér Králík.

„Nebyla to sice čistá volná, ale téměř a ve své podstatě předvedla to, co umí. Takže naprosto v pořádku,“ ohodnotil vystoupení Adély, která skončila na patnácté příčce. „Jsem s vystoupením spokojená. Byly tam nějaké chyby, ale do příště se určitě vylepším,“ uznala objektivně mladší z obou sester.

I Annu tribuny bouřlivě přivítaly. „Jsem moc ráda, že si navzájem pomáháme, fandíme a podporujeme se,“ dodala se spokojeným úsměvem. I když v krátkém programu obsadila jedenácté místo, za své představení si vysloužila jeden z nejhlasitějších potlesků a svým odhodláním rozhodně nadchla desítky mladých nadějí, které ji z ochozů sledovaly.
 
Autor: Štěpán Navrátil

líbil se ti článek?