Vnitřní dilema obojživelnice Mrázové. Září na sněhu i na vodě

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Kanoe, kajak, nebo běžky? A co třeba všechno? Na start závodu v běžeckém lyžování se na zimní Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji postavila i pražská závodnice Ema Mrázová. Na ODM však není žádným nováčkem. Loni totiž při letní edici zářila na divoké vodě. Jak se dají kombinovat běžky s kanoistikou? A který ze sportů má Ema radši?

Na běžky se Mrázová poprvé postavila už ve třech letech. K lyžování ji přivedl tatínek, pro kterého jsou běžky celoživotním koníčkem. Před třemi lety se ale kromě závodění v bílé stopě začala věnovat ještě kanoistice. K ní ji pro změnu přivedla maminka. V létě brala v peřejích hned čtyři umístění v TOP 10. „U zimní olympiády byla menší šance, že se kvalifikuju, o to větší radost jsem pak měla,“ usmívá se.

Běžky a kánoe – na první pohled dost nesourodá dvojice. Je možné dlouhodobě kombinovat dva takto odlišné sporty? Podle Emy to jde! „Jeden sport mám v zimě a druhý v létě, takže se to skvěle doplňuje!“ Na sněhu i na vodě prý navíc potřebuje hlavně silné ruce a nohy, takže fyzická příprava může být částečně stejná pro obě disciplíny. V obou sportech má také skvělou partu kamarádů a dobré trenéry.

Odlišnosti pak vnímá zejména v celkové atmosféře obou sportů. Rozdílné je jednak počasí a potom také to, že na běžkách Ema trénuje i závodí hlavně v Česku, zatímco s kanoisty často vyráží na soustředění i závody do zahraničí.  „Na vodě si víc fandíme. I když závodíme každý sám za sebe, vždycky si navzájem popřejeme hodně štěstí. Tady se každý soustředí spíš sám na sebe,“ popisuje, v čem je předzávodní atmosféra u lyžařů jiná.

Oba sporty mají svá specifika, ale který je „lepší“, se Ema nedokáže rozhodnout. Zatím jí naprosto vyhovuje možnost disciplíny kombinovat – a ráda v tom pokračovala i do budoucna. Zároveň si je ale vědoma toho, že věnovat se závodně dvěma sportům najednou může být těžší a těžší… a třeba si jednou bude muset definitivně vybrat. „Občas o tom přemýšlím a ptám se sama sebe, který ze sportů bych si vybrala. Ale pořád nejsem rozhodnutá.“

Autorka: Lucie Rudolecká

líbil se ti článek?