Taneční sport
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Český svaz tanečního sportu z.s.
U družstva Tempo 264/10, 142 00 Praha
Kontakty
e-mail : sekretariat@csts.cz
web: www.csts.cz
sociální sítě

Výsledky českých sportovců

Hry sportovec disciplína umístění
Cali 2013 salsa (Závod)
2

Profil sportu

Taneční sport je disciplína, která vychází ze společenského tance. Taneční páry tvořené mužem a ženou či chlapcem a dívkou předvádějí taneční figury dle předepsaných pravidel. Při tanci hraje páru náhodná hudba odpovídající druhu tance a pár se snaží co nejdokonaleji vyjádřit charakteristické rysy konkrétního tance, rytmus, melodii a strukturu hudby.

V tanečním sportu se konají soutěže, při nichž se na parketu objevuje hned několik párů najednou. Páry jsou hodnoceny porotci, kteří díky počtu bodů posílají několik párů do dalšího kola. Ve finále se určí tři nejlepší soutěžní páry.

Taneční sport se provozuje v několika kategoriích, do kterých jsou páry rozděleny podle výkonnostní třídy a podle věku. Taneční sport se dělí na dvě disciplíny – standardní (STT) a latinskoamerické tance (LAT). Obě tyto disciplíny se skládají z pěti soutěžních tanců.

Standardní tance charakterizuje uzavřené párové držení, pro čtyři tance z pěti (pro rakouský valčík a anglické tance waltz, slowfox a quickstep) je typický švihový pohyb, výjimkou je argentinské tango.

Latinskoamerické tance jsou typické volnějším držením v páru, v oblečení i v pohybu. Charakterizují je temperament, citový náboj, smyslnost, vášeň a přesnost v rytmech. Mezi soutěžní tance patří africká samba, brazilské tance rumba a cha-cha, severoamerický jive, španělské paso doble a cha-cha. V českých dětských soutěžích se k těmto tancům přidává česká polka.

U nás pečuje o taneční sport Český svaz tanečního sportu.

Disciplíny

  • latina, dvojice (smíšené)
  • rock `n` roll, dvojice (smíšené)
  • salsa (smíšené)
  • soutěž jednotlivců (muži)
  • soutěž jednotlivkyň (ženy)