Záložní olympijský plán B atleta Záleského? B jako BOBY!

Cesta za snem
Cesta za snem
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Štafetová kvalifikace na hry pod pěti kruhy v Tokiu atletovi Dominiku Záleskému unikla. Ke splnění olympijského snu tedy použil plán B. Zaměřil se na jízdu v bobu, kterou okusil už dříve a v roli brzdaře uspěl. Oba sporty se navíc dají skloubit tak, aby ani v jednom netrénoval na úkor toho druhého.

Vlastně to není nic neobvyklého. Celá česká bobová reprezentace v Pekingu se rekrutovala z běžeckých oválů a atletických disciplín. V závodě bobů jim to přináší i výhody. „Jsem rychlí a umíme to využít na dráze,“ popisuje nejmladší člen.

Jako brzdař naskakuje do bobu až poslední. „Pilot běží kratší část startu a pak řídí. My brzdaři běžíme dál než on a snažíme se to na startu co nejvíc rozjet, aby měl pilot co nejlepší pozici do závodu,“ vysvětluje. V českém týmu má tuto funkci Dominik Dvořák, jehož výkony si Záleský pochvaluje: „Myslím si, že je teď vyzrálejší a jezdí fakt hezky.“

Nejrychlejší Čech Dominik Záleský: První dojmy z první olympiády
(04:50)

Začátek je navíc jeden z divácky nejzajímavějších momentů. „Pak ještě jízda – jestli se při ní ťuká, nebo neťuká do mantinelů,“ dodává. Ne vše pro tento sport typické ale oko fanouška odhalí.

Boj s váhou

Například přídavné závaží, které přichází na řadu, pokud není splněna požadovaná hmotnost. Maximální váha čtyřbobu i s posádkou je 630 kilogramů. Samotný bob vyjde na 210 kilogramů a zbytek už je na sportovcích. V tom vidí rodák z Ústí nad Orlicí u české reprezentace rezervu: „Myslím, že nám trošku chybí váha. Hlavně u mě, protože nejsem tak těžký jako ostatní a musíme hodně dovažovat.“

Dominik Záleský
23. 08. 1995, Ústí nad Orlicí
Boby

V průměru vychází hmotnost jednoho bobisty na 105 kilogramů. Tu nemá z českého kvarteta nikdo. „Já mám 83, takže to pak je hned 20 kilo do bobu navíc. A člověk se s tím musí umět rozběhnout. Samozřejmě tahat ten těžší bob je nevýhoda oproti těm, kteří mají tu jeho minimální váhu,“ hodnotí.

Jak sám říká, boby pro něj znamenají pořádný chlapský sport. „Fascinuje mě adrenalin a ta rychlost,“ vypráví šestadvacetiletý sportovec. A ať už závod čtyřbobu dopadne jakkoliv, Záleský na něj nezapomene. Nejenom, že se probojoval na největší světovou sportovní akci v disciplíně, která mu nebyla úplně vlastní, ale s celou partou si ještě před odletem do Číny nechal olympijskou pouť zvěčnit i na svém bicepsu v podobě tetování.

Tretry ale na hřebík ještě nepověsil. Po návratu z Číny se plánuje vrátit zpět na ovál. Jak by taky ne. V roce 2021 prožil životní sezónu, v níž na mítinku ve Zlíně časem 10,16 sekundy vyrovnal český rekord na 100 metrů.

líbil se ti článek?