Sladká snídaně i povedený skok pomohly sdruženáři Doležalovi ke zlatu

EYOWF 2023
EYOWF 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tenhle den mu vycházel od samého začátku. „Skvěle jsem se vyspal, najedl jsem se pořádně sladkého a cítil jsem se výborně,“ popisoval Lukáš Doležal. Šestnáctiletý sdruženář pak vyhrál skokanskou část závodu na Evropském olympijském festivalu mládeže a byl nedostižitelný i v běžecké části. „Jsem spokojený a doufám, že to takhle půjde dál.“

V reprezentaci závodil v severské kombinaci jeho dědeček. Na můstky ho přivedl tatínek. Sní o tom, že jednou vyhraje i olympijské hry. Prozatím si však šestnáctiletý Lukáš Doležal připsal velký úspěch své kariéry na evropské mládežnické olympiádě. „I podle tréninků jsme doufali, že by medaile mohla klapnout, ale se zlatem jsme nepočítali,“ řekl jeho trenér Martin Zeman.

Díky vítězství ve skokanské části vyrážel Doležal jako lídr do běhu na lyžích. „Skok je nejdůležitější. Stejně jako běh ho můžete natrénovat, ale nikdy nevíte, jestli bude forma. Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo,“ řekl Lukáš Doležal, který se skoky začal v Machově. Nyní závodí za Duklu v Liberci, kde také studuje střední školu.

Má dvě stříbrné medaile z Olympiády dětí a mládeže v běžeckém lyžování. V něm udržel první místo a do cíle dojel o 11 sekund dříve než Rakušan Paul Walcher. Třetí skončil další rakouský závodník Maximilian Slamik.

„Pro Lukáše bylo velice důležité, že vybíhal první. Je kontaktní závodník, ale teď byl celou dobu před ostatními. Navíc největší favorit závodu za ním měl relativně sekeru, takže to byla super výchozí pozice,“ dodal trenér Martin Zeman.

Zlatou medaili převezme Doležal na slavnostním ceremoniálu ve středu. Doma se s ní zastaví na dva dny. „V sobotu odlétáme na mistrovství světa juniorů do Kanady, tam se budu snažit o co nejlepší výsledek, takže držte palce.“

líbil se ti článek?