Ke stříbru přidala snowboardistka Keclíková zlato s parťákem. Český tým má zatím šest medailí

EYOWF 2023
EYOWF 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nejprve snowboardisté Adéla Keclíková a Kryštof Minárik získali zlato v paralelním obřím slalomu smíšených týmů. Pak přidala Eva Matějovičová bronzovou medaili ve skialpinismu, novém olympijském sportu. Třetí dojela ve sprintu biatlonistka Ilona Plecháčová. Načež Lukáš Doležal triumfoval v severské kombinaci. Česká výprava zažila na Evropském olympijském festivalu mládeže díky čtyřem medailím velmi povedené úterý.

Hokejistky navíc porazily Německo 9:1. A lichotivá umístění si připsali ve finále big airu o den odloženém kvůli počasí pátý akrobatický lyžař Petr Müller a sedmá snowboardistka Vanessa Volopichová.

Na krku se jí houpaly zlatá a stříbrná medaile, v rukou držela dva plyšové maskoty. Snowboardistka Adéla Keclíková dobyla na evropské mládežnické olympiádě ve dvou dnech dva vynikající výsledky. Ostravská sportovkyně přidala ke stříbru z individuálního závodu o den později zlato s týmovým parťákem Kryštofem Minárikem.

„Je to úžasný pocit, nečekala jsem to. Byla jsem před startem nervózní, protože tak velký závod jsem ještě nejela,“ líčila Adéla Keclíková. „Ale individuální závod byl těžší, tam je to větší zodpovědnost sama za sebe.“

Společně s Kryštofem Minárikem nejprve porazili italskou dvojici. Pak německý tým číslo 2, následně německé jedničky a ve finále Bulhary. „Bál jsem se první jízdy proti Italům. Naštěstí vyšla, byť byla trochu nervózní. A pak už bylo vidět, že se naši jezdci chytli, jízdu od jízdy se zlepšovali. Kámen ze srdce mi spadl, když porazili německou jedničku. Na Bulhary si pak už věřili,“ líčil trenér obou závodníků Tomáš Kolesa.

Na rozdíl od Keclíkové nebyl její kolega Kryštof Minárik nervózní vůbec. „Neviděl jsem to tak úspěšně, jak to skončilo. Super závod. Vůbec je tu super atmosféra, všechny týmy bydlí pohromadě.“ Milovník seriálů, který na snowboardu začal jezdit v šesti letech, si pro mládežnickou olympiádu dal za cíl stupně vítězů. Ve smíšeném týmu se mu to povedlo, individuálně byl velmi blízko, skončil šestý. „Hodně sněžilo, podmínky byly celkem brutální a trať těžká, takže jsem spokojený. Snad to vyjde příště.“

Medaile v tradičním sportu i nové olympijské disciplíně

Se silným chumelením se musel poprat i Lukáš Doležal. Šestnáctiletý sdruženář vyhrál skokanskou část a do běhu na lyžích tedy vyrážel z prvního místa. Celkově vyhrál s náskokem jedenácti sekund. „V našem týmu je velká spokojenost. I podle tréninků jsme doufali, že by medaile mohla klapnout, ale se zlatem jsme nepočítali,“ řekl trenér Martin Zeman. Více si můžete přečíst v příběhu zlatého závodu.

V cíli sprintu na 6 kilometru začaly téct slzy radosti biatlonistce Iloně Plecháčová. Šestnáctiletá dívka vybojovala bronzovou medaili o tři desetiny před slovinskou soupeřkou. „Závod se mi podařil hlavně díky střelbě, za to jsem moc ráda, protože po střelecké stránce to u mě není moc dobré, ale zase to zachraňuje běh,“ uvedla šestnáctiletá biatlonistka. Více o její cestě za bronzem i k biatlonu se dozvíte tady.

Eva Matějovičová lyžuje odmala. Naplno se věnuje závodnímu aerobiku. Závodu ve skialpinismu se však na Evropském olympijském festivalu mládeže zúčastnila poprvé. „Je to moje první sezona.“ A získala bronz v nové olympijské disciplíně sprint. Při závodě se zajímavou tratí jí nejspíš pomohl i její druhý sport. „Naše aerobická sestava trvá dvě minuty a je taky intenzivní jako ten sprint,“ vysvětluje. Tady se dozvíš víc o první české medaili v novém olympijském sportu.

líbil se ti článek?