Pozor na to! Plavec Gemov prozradil, jak mu závodění komplikuje tetování i tajemný rituál

Sportovní pravidla
Sportovní pravidla
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zákaz! S tímhle slovem se před závody setkala řada sportovců. Striktní pravidla musí dodržovat například i plavci. Své o tom ví i reprezentant Ondřej Gemov, kterému způsobuje trable nejen jeho předzávodní rituál, ale i tetování.

Dvaadvacetiletého Ondřeje Gemova si všimnete v bazénu nejen díky jeho skvělým výkonům, ale i nemalému množství tetování. „Nikdy jsem kvůli tomu problémy neměl, ani při závodech. To by se podle mého ani nemělo v dnešní době řešit a je dobře, že se vše nechává v klidu,“ říká český rekordman v motýlu na 200 metrů.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy si plavec tetování pořizuje. „Po nové kérce totiž nesmíte přibližně týden do vody, než se vše sloupe a zahojí. To se může stát překážkou při nabitém tréninkovém programu. Když si chci už nějakou nechat udělat, musím si to naplánovat mimo sezonu,“ přiznává plavec. 

PRSA a jak je (ne)plavat | Škola plavání s Bárou Seemanovou
(3:06)

Kromě permanentní ozdoby, jakou tetování je, se v bazénech řeší i šperky, se kterými je to složitější především v českých bazénech. „Je to opravdu škoda. Řetízky nebo náramky nejsou našimi rozhodčími vůbec tolerovány, což na mezinárodní úrovni úplně neplatí a pravidly také není jasně stanoveno, že by se s tím plavat nesmělo. Zahraniční plavci to tak nemají, ať už třeba Anton Čupkov či Kliment Kolesnikov. Oba jsou to světoví rekordmani a v bazénu je nevidíte jinak, než s křížkem na krku,“ upozorňuje Gemov a hned ve vtipu dodává, co pochopitelně do bazénu nepatří: „Samozřejmě se nesmí nosit zlaté řetězy, jako mají v oblibě třeba rappeři.“

Nemalé trable mohou sportovcům způsobovat i různé rituály, například v tenise se s časovým omezením před podáním muselo vypořádat mnoho hráčů včetně hvězdného Rafaela Nadala. A podobnému problému se nevyhnul ani Gemov. „Po dlouhém hvizdu při lezení na blok vždycky tleskám. Není to tak, že bych tleskal sám sobě, za tím jsou úplně jiné důvody. I to byl bohužel mnohokrát problém zejména u nás, v zahraničí jsem se s ničím podobným nesetkal,“ povzdechl si plzeňský plavec. Je to ale jen několik málo drobností, které mu nezkazí radost ze závodění.

Ondřej Gemov
12. 06. 1999, Plzeň
líbil se ti článek?