Holky, které se toho nebojí! Pozemní hokejistky, házenkářky i ragbistky vstoupí do olympijských kvalifikací

Paříž 2024
Paříž 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Ne, nejsou drsnější než jiné sportovkyně, tvrdé jádro ale rozhodně mají – prostě holky, které něco snesou. Pozemní hokejistky, házenkářky a také ragbistky jistě fyzická odolnost propojuje. A právě Češky v těchto sportech jsou stále ve hře o olympijské hry v Paříži 2024. Zatím chybí poslední krok, uspět na turnajích olympijské kvalifikace. Jako první se o start pod pěti kruhy pokusí pozemní hokejistky.

Kvalifikace startuje v indickém Ráňčí už 13. ledna, z osmi týmů rozdělených do dvou čtyřčlenných skupin postoupí do Paříže oba finalisté a vítězky duelu o třetí místo. Češky k favoritkám nepatří, na turnaj postoupily díky stříbru na mistrovství Evropy druhé divize – jako poslední nasazený tým ve skupině.

„Pokud se má úspěch stát, musíte v něj věřit. A já v něj věřím,“ říká odhodlaně kapitánka Kateřina Laciná, první česká pozemní hokejistka, která si zahrála v Nizozemsku v nejlepší lize světa a také dvojnásobná bronzová medailistka z halového mistrovství světa.

„Paříž je blízko, je vzdálená jeden krok, tak to vnímám já!

„Paříž je blízko, je vzdálená jeden krok, tak to vnímám já. V podstatě nemáme co ztratit, a pokud do toho každá z nás půjde s tím, že odvede maximum, nemůže se nic špatného stát. Jestli prohrajeme a budeme vědět, že jsme tam nechaly všechno, a bohužel jsme na úroveň soupeře nestačily, nemáme se za co stydět.“

České reprezentaci patří aktuálně ve světovém žebříčku 25. místo. Favoritkami základní skupiny budou světové pětky Němky. Češky se také utkají s Japonskem, které je v rankingu jedenácté, a se čtrnáctým Chile.

„Naši soupeři? Mají větší zkušenosti s velkými turnaji, živí je hokej, můžou mu věnovat více času. Zkušenost je na jejich straně,“ vypočítává asistent trenéra Tomáš Procházka. „Naše síla je ale v týmovém duchu. Taky máme Barboru Čechákovou, jednu z nejlepších gólmanek na světě. Dokážeme se namotivovat na zápas a potom dlouho držet bezbrankový zápas, což soupeřům nemusí vyhovovat. Máme rychlé útočnice, dobré rohy, moment překvapení tam je. Mohli by nás i podcenit.“

Olympijská mise pozemních hokejistek má dlouhodobější ambice. „Měli jsme plán kvalifikovat se do Los Angeles 2028, ale nabídla se nám i Paříž. Pro nás je to jedna zastávka na dlouhodobé cestě. Je to důležité hlavně kvůli rozvoji,“ vysvětluje prezident svazu Gino Schilders. „Je to inspirace pro další generace.“

Házená

České házenkářky poprvé od rozdělení federace čeká olympijská kvalifikace. Vybojovaly si ji postupem do čtvrtfinále a celkově osmým místem na nedávném mistrovství světa. Na programu je od 11. do 14. dubna. Dvanáct uchazečů, z toho hned osm silných celků z Evropy, se rozdělí do tří skupin po čtyřech týmech. Do Paříže postoupí dva nejlepší z každé skupiny.

„Skvělý pocit. Budeme hrát o něco velkého, to jsme moc chtěly,“ raduje se křídelnice Veronika Malá. „Olympiáda je nejvíc, co může člověk v kolektivním sportu zažít,“ souhlasí i spojka Markéta Jeřábková.

Že za to svěřenkyně norského kouče Benta Dahla umějí vzít, dokazuje právě i Jeřábková, která opanovala střelecké statistiky mistrovství světa. V devíti utkáních zaznamenala 63 branek. Zároveň jako jediná hráčka šampionátu překonala trojcifernou hranici počtu střel, brankářky soupeře otestovala ve 110 případech.

Ragby

Doslova na poslední chvíli budou o účast na olympiádě bojovat Češky v sedmičkovém ragby, a to od 21. června v Monaku. Na hry do Paříže se z přísné kvalifikace probojuje pouze vítězný tým z 12 zúčastněných. V rámci přípravy zamířily české ragbistky na sklonku loňského roku na dosah olympijské Paříži. Na celý týden se mohla reprezentace žen přiblížit přípravě profesionálních ragbistek. Tým se totiž dostal na soustředění do Národního tréninkového centra francouzské ragbyové federace v Marcoussis nedaleko tamní metropole.

BRONZ 🥉 A fenomenální úspěch pro české ženské ragby. ♥️

„Za pozvání na kemp vděčíme respektu, který si holky vysloužily za své výkony na jaře. Tohle je pro ně odměna. Týmy na úrovni Světové série se takto připravují běžně, pro nás to byla první zkušenost. Holky si mohly vyzkoušet, jak taková příprava na Světovou sérii vypadá. Spousta minut konfrontace s nejlepšími hráčkami ukázala potenciál týmu do budoucna,“ říká pro svazový web reprezentační trenér Vít Chalupa, který v loňském roce dovedl tým k bronzu na Evropských hrách v Krakově.

Mohla by to být už blízká budoucnost?

O tom se rozhodně až v červnovém klání. Ragby v klasické podobě patřilo do programu olympijských her v letech 1900, 1908, 1920 a naposledy v Paříži 1924. V roce 2016 se v Riu de Janeiro vrátilo v rychlé a velmi atraktivní sedmičkové podobě, kdy sedmičlenné týmy hrají proti sobě dvakrát sedm minut. A teď znovu zavítá do města, kde se narodil zakladatel novodobých olympijských her Pierre de Coubertin – hráč, rozhodčí a velký propagátor ragby.

líbil se ti článek?