Zraněná hrdinka Strnadová. Závod ve třech přinesl týmu šesté místo

YOG 2020
YOG 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Věřili si v medaili, nakonec čeští skikrosaři a snowboardkrosaři obsadili v týmové soutěži na Olympijských hrách mládeže v Lausanne šesté místo a byli pyšní hlavně na Sáru Strnadovou. Talentovaná snowboardistka hned v první jízdě upadla a poranila si koleno, s nímž byla před osmi měsíci na operaci vazů. Pak se obětovala a do každé z jízd alespoň nastoupila a odstartovala, aby český tým nebyl diskvalifikován. „Je to hrdinka,“ vysekla jí poklonu stříbrná medailistka ve skikrosu Diana Cholenská.

Týmový závod, do kterého nastupovali v pořadí snowboardistka, lyžařka, snowboardista a lyžař, byl plný nečekaných situací. Nejprve se organizátorům porouchalo startovací zařízení a celý úvod závodu se posunul zhruba o hodinu. Soutěž se nakonec nejela podle odstupů předchozího závodníka, ale časy všech jízd jednoho týmu se sčítaly. Strnadová hned jako první český reprezentant na startu v osmifinále upadla a zranila se.

„Včera jsem jezdila hodně intenzivně, což tomu moc nepomohlo. Dneska ráno to bylo nateklé,“ popisovala své potíže. Když upadla, narazila si záda a navíc se bouchla i do zraněného kolena. „Takže jsem si ho trochu dodělala, musela jsem vylézat z brány, aby nás nediskli. Ale ostatní tu ztrátu za mě dohnali,“ chválila.

Je to frajerka

Maximální možná ztráta z jedné jízdy byla podle pravidel dvě sekundy. Zbývající závodníci tak museli dohánět handicap. To se jim podařilo v osmifinále, čtvrtfinále, ale semifinále bylo už nad jejich síly.

„Bylo to náročné, měla jsem dva závodní dny, bylo toho hodně. Ale to šesté místo je fakt vzhledem k okolnostem skvělé,“ radovala se Cholenská, stříbrná medailistka z individuálního závodu. Za poslední dva dny odjela jedenáct jízd, z nichž deset vyhrála. „Chci moc poděkovat Sáře, že alespoň nastoupila do toho boxu, že jsme vůbec mohli závodit. Nemohla říct, že jí to bolí, je to frajerka a jsem na nás a na to šesté místo pyšná,“ povídala.

Ve stejném duchu hovořili i muži. „Je to super, šesté místo se mi rozhodně líbí,“ řekl snowboardista Matouš Šmerák. „Super výsledek na to, že jsem měli pokaždé dvě sekundy ztrátu,“ doplnil Richard Zachoval.

Foto:ČOV/ Václav Pancer

líbil se ti článek?