Zlato a bronz z kayak crossu! Přindišovi pomohlo k medaili pivo, za triumf Tunky dostane bábovku

Evropské hry 2023
Evropské hry 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jeli spolu čtvrtfinálovou, semifinálovou i finálovou jízdu a nakonec sdíleli i stupně vítězů. Závěrečný den na Evropských hrách ozdobili kajakáři dvěma cennými kovy z kayak crossu, když bral Ondřej Tunka zlato a Vít Přindiš bronz. „Občas je to nebezpečné, občas to bolí a občas teče krev,“ popsal novou olympijskou disciplínu vítěz Tunka.

Novopečený evropský šampion se na kayak cross specializuje a prvenství v Krakově je pro něj v této disciplíně prvním individuálním úspěchem. „Jsem strašně šťastný. Po těch prvních závodech jsem cítil, že jsem se zlepšoval, ale nedokázal jsem to prodat,“ líčil. Cesta ke zlatu ale nebyla jednoduchá. Ve čtvrtfinále nejdříve vypadl, rozhodčí však následně soupeře diskvalifikovali a Tunka se na peřejích vrátil do bojů. „Doběhl jsem si pro číslo a mohl jsem jít znovu na start.“

Jiné nepříjemnosti řešil bronzový Přindiš, kterého po celou dobu Evropských her trápily zdravotní problémy. „Tuhle medaili jsem si hrozně moc chtěl dovézt domů. Dopadlo to v kayak crossu, po dost strašném týdnu, který jsem tady prožil. Od pondělí jsem řešil problémy se zády, dneska jsem se poprvé probudil bez bolestí, nebo s lehkými bolestmi,“ začal vyprávět. „Asi tomu pomohla piva, která jsem si včera dal na oslavu Jířovy medaile. Asi se to všechno uvolnilo a dneska jsem se cítil na vodě nejlíp. Takže jsem si řekl, že do toho zkusím dát všechno,“ smál se.

Vždycky je lepší sdílená radost. Užijeme si to spolu. Jsme týmoví parťáci a jsem nadšený, že tam jsme dva.

Jak řekl, tak i udělal a na stupně vítězů vystoupali dohromady. „Vždycky je to lepší, ta sdílená radost. Užijeme si to spolu. Jsme týmoví parťáci a jsem nadšený, že tam jsme dva,“ komentoval Tunka.

Kayak cross je nevypočitatelný, o to víc je společný zdar cennější. „Je to fofr a je těžké sledovat, co se děje kolem,“ popisoval Tunka, který byl ve finále v závěrečném úseku trati první. „Strašně špatně se odhaduje, co ten člověk vedle vás udělá,“ přitakal Přindiš. Ten do poslední protivody najížděl jako druhý a stála před ním volba, kudy se vydat. „Kdybych jel do Ondry, zbytečně bychom se prali o zlato. Takže jsem to trošku obětoval a věděl jsem, že je odstavím,“ popisoval a pokračoval: „Jestli mi to vyjde na medaili, nebo ne, jsem v tu chvíli neřešil. Říkal jsem si, že je zkusím urvat a Ondrovi cestu nechat volnou. Podařilo se to, což bylo super. Jsem rád, že jsme tam oba dva a že po dlouhé době kayak cross vyhrál Čech.“  A odměna? Od maminky vítěze má slíbenou bábovku.

Po bronzovém úspěchu se teď chce mistr světa z roku 2022 v kategorii K1 pověnovat crossové lodi, která se od té klasické slalomové výrazně liší. „Nejsem s ní moc sžitý, nesedím na ní moc často. Dnes mi Švýcaři dovezli speciální držáky na nohy, abych v ní tak nelítal. Takže jsem to tam ráno ještě montoval. A pomohlo mi to. Mohl jsem sedět trochu líp a dovolit si být trošku agresivnější a líp s lodí manipulovat,“ řekl. „Teď mám za úkol si dát volno a lehce na té plastové lodi zapracovat, abych si tam udělal pořádné karbonové sezení a abych to měl opravdu jako svůj vlastní pokojíček, tak jako to mám ve slalomové závodní lodi,“ uzavřel.

líbil se ti článek?