Bronzové přísady singlíře Chaloupky? Lesk medaile od spolubydlícího, káva a úsměv

Evropské hry 2023
Evropské hry 2023
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Titul mistra světa už na kontě má. Dřel ale dál. Chtěl další úspěch na mezinárodní scéně a všechny přesvědčit, že zlato z roku 2021 nebyla náhoda. Podařilo se mu to o dva roky později na Evropských hrách, kde si Václav Chaloupka na divoké vodě dopádloval pro třetí příčku. „Jsem na pokoji s Jířou, takže mi minimálně kousek toho svého zlatého lesku předal a já jsem si z toho vzal bronz,“ vtipkoval v cíli kanoista.

Ráno začal kávou. „Nedávám si ji často, ale docela mě probrala,“ líčil. Nakopla ho. V semifinále zajel třetí nejrychlejší čas a na finále si věřil.  „Věděl jsem ale, že se musím od začátku soustředit na to, co chci jet. Reagovat zase na vodu i na to, co mi říká tělo a tlačit to. Trošičku mi to drhlo, jízda nebyla tak super jako v semifinále, ale tak to u nás je. Faktor vody je tam vždycky,“ hodnotil.

Nezastavila ho ani nervozita. Tu se naopak snaží využívat ke svému prospěchu a smát se. Zda ale jeho výkon bude stačit na medaili do poslední chvíle nevěděl. Musel čekat, jak si povede favorit Benjamin Savšek. „V mých očích je Ben nejlepší kanoista na světě v posledních letech a když jede první, tak mu všichni věříme. V tom je vodní slalom trochu ošemetný, ale i krásný. Může to vyjít, ale i ti nejlepší někdy udělají chybu.“

 

Savšek chyboval a na stupně vítězů nedosáhl. Již předtím ale sám Chaloupka z medailové pozice odsunul svého spolubydlícího Jiřího Prskavce. „V mých očích je na kajaku GOAT, Greatest of All Time. Teď si dal novou výzvu, začal jezdit na kanoi a první rok, co jezdí mezinárodně, jezdí takhle dobře. Jenom být vedle něj a nasávat jeho mentalitu a jak k tomu všemu přistupuje, je neuvěřitelný,“ popisoval. „Asi nedokáže jet tak rychle jako ostatní, ale hlavu má Jířa nejlepší na okruhu a vždycky dokáže předvést své maximum. A když to my ostatní kazíme, tak on tam je. Pokud se bude takovými mílovými kroky zlepšovat, tak brzy bude jedním z nejlepších kanoistů na světě. Ale já doufám, že tam budu s ním,“ dodal.

Rivalita mezi reprezentačními kolegy neexistuje. „Jířova skvělá vlastnost je to, že je otevřený. Můžu se ho na cokoliv zeptat a on mi všechno řekne. A nejenom, že je nejlepší na světě, ale přijde mi, že celý český tým tahá nahoru s sebou, a to je také cenná vlastnost. Máme lídra, který se tak chová pro ostatní a jsem za to moc vděčný.“

V úterý mám státnice. Učil jsem se už během závodů, ale ve středu večer jsem si řekl, že to musím odložit. Potřeboval jsem se koncentrovat na závod, a to se povedlo.

Celý český tým drží při sobě a navzájem se podporuje, společné oslavy všech medailí z krakovských peřejí ale pro Chaloupku příliš velké nebudou. „Teď se dám do outu a jdu se učit. V úterý mám státnice,“ prozradil student sportovního managementu a s úsměvem pokračoval: „Učil jsem se už během závodů, ale ve středu večer jsem si řekl, že to musím odložit, protože jsem vůbec nebyl nervózní. Potřeboval jsem se koncentrovat na závod, a to se povedlo. Teď doufám, že to otevřu a něco tam naskočí. Ale nejsem si jistý.“

Podle svých slov už není tak vzorný jako na gymnáziu v Olomouci, prioritou číslo jedna je voda. Po státnicích bude mít chvilku volno a od půlky července začne zase trénovat. Vrchol sezony v podobě mistrovství světa v Londýně teprve přijde, dlouhodobě pak cílí na olympijské hry. „Nechci se toho bát nebo se tomu vyhýbat. Je to můj cíl a snažím se tomu jít naproti,“ uzavřel odhodlaně.

líbil se ti článek?