„Vztahy jsou ve sportu jiné než u filmu,“ říká judista a kaskadér Petr Jákl

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Judista, kaskadér, filmový producent. Petr Jákl prožil hned několik životů, ale ve všech se držel principů fair play a ve všech hrál ústřední roli sport. Jak se z úspěšného reprezentanta, který zápasil i na olympijských hrách, stal jeden z elitních kaskadérů?

Některé historky by už dneska určitě nevznikly – třeba jak se s Václavem Havlem domluvil na WC, že mu v revolučních dnech bude dělat bodyguarda. Nebo, jak získal první filmové angažmá bez toho, že by ho kaskadeřinu někdo učil. Nebo, jak se jako 80kg judista pral s mnohem těžšími soupeři.

Petr získal hlavní cenu Českého klubu fair play za celoživotní postoj, co to pro něj znamená? Jak si pro sebe férovost nejen ve sportu definuje? Proč říká, že judu ve svém životě vděčí úplně za všechno? Cítí se Petr líp ve filmovém showbyznyse nebo v tělocvičně? Jak se podle něj tyhle světy prolínají?

Při vyprávění jsme narazili i na temnou kapitolu olympijské historie. Petr byl na Hrách v Mnichově, kde došlo k atentátu na izraelské sportovce. Jak si celou událost pamatuje jako tehdejší atlet? Zasáhla tenkrát politická reprezentace tehdejšího režimu? Další díly podcastu Přes Příkop najdete ZDE.

Petr Jákl st.
16. 12. 1941, Praha
Judo
líbil se ti článek?