Vzpomínky na Tokio 64: Kritizovali ho, že letí na výlet. Odložil přivezl stříbro

Tokio 1964
Tokio 1964
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vraťme se zpátky v čase o 57 let. Zavzpomínejme na medailové úspěchy československých sportovců z her v Tokiu 1964, které se staly pro naši republiku jednou z nejúspěšnějších olympiád historie. Tentokrát si připomeneme příběh stříbrného atleta Josefa Odložila, který zazářil v závodě na 1500 metrů.

Příliš mu nevěřili. Dlouho se diskutovalo, jestli měl být Josef Odložil vyslán do Tokia, aby na olympijských hrách závodil na patnáctistovce. Světová konkurence byla obrovská, a jestli měl v Japonsku uspět, tak by musel zaběhnout čas pod 3:40 minuty. To by ale znamenalo, že by musel předvést životní výkon.

Škarohlídi tak zdůrazňovali, že světová špička je jinde a Odložil poletí do Japonska pouze na výlet. Důvěru nakonec dostal a na hry odcestoval. Jako velký bojovník byl odhodlán všem ukázat, že dokáže držet krok s nejlepšími běžci.

Josef Odložil
11. 11. 1938, Otrokovice
Atletika
Počet stříbrných medailí
1

Přesto se předpokládalo, že už během prvního rozběhu bude mít problém postoupit. Tehdy pětadvacetiletý atlet ale úspěšně procházel vyřazovacím sítem a dostal se až do semifinále. Na startu vedle něj stála řada vynikajících běžců a pouze tři mohli projít do finále. Během závodu se držel za čelní skupinkou. Ze čtvrtého místa se na chvíli propadl až na osmé, ale pak ukázal, co v něm je.

Do cíle doběhl třetí a překvapivě se probojoval až do finále pětistovky na olympijských hrách. „Obden běží těžký závod a pokaždé je lepší a lepší,“ říkal po semifinále dojatý trenér atletických reprezentantů Zbyněk Příhoda. To ještě netušil, co Odložil předvede ve finále.

Kalendář ukazuje datum 21. října 1964. Na start medailového závodu na 1500 metrů se připravují ti nejlepší běžci světa včele s hvězdným Novozélanďanem Peterem Snellem. Mezi nimi je i československý závodník Josef Odložil, který je pokládaný za velkého outsidera. Vůbec se nepředpokládá, že by měl útočit na medailové pozice. Smělým cílem je dostat se alespoň do nejlepší šestky.

Po polovině závodu to vypadá, že Odložil může alespoň to šesté místo vybojovat. Pak ale přichází poslední kolo a poslední metry. Snell je jasně první a nikdo ho už nemůže ohrozit. Za ním se ale strhla velká bitva. Odložil se utrhnul od skupinky běžců a vystřelil dopředu. Bok po boku vedle sebe běží Novozélanďan Davis s Odložilem. Oba protnuli nakonec cíl takřka ve stejném čase. Diváci na stadionu jsou na nohou a netrpělivě čekají, který z těchto dvou atletů vybojuje stříbro, a který bronz.

Po chvíli na světelné tabuli zazáří jméno Josefa Odložila a před ním je číslo 2! Československý běžec tak senzačně vybojoval stříbrnou olympijskou medaili. Dokázal to. Domů se vrátil jako hrdina.

O čtyři roky později se na hrách v Mexiku dokázal znovu probojovat do finále patnáctistovky, kde skončil na osmém místě. Svět ale tehdy zaujal mimořádně sledovaným sňatkem s gymnastkou Věrou Čáslavskou, největší hvězdou olympiády. Pohádková svatba ale po 19 letech skončila rozvodem.

Josef Odložil zemřel předčasně v 54 letech. V létě 1993 se po střetu se synem Martinem na diskotéce v Domašově udeřil o zem, upadl do kómatu a po dvou neúspěšných operacích zemřel. Na jeho počest se každoročně koná Memoriál Josefa Odložila.

líbil se ti článek?