Vzpomínky na Tokio 64: Zápasník Kormaník zůstal neporažen. Přesto nevyhrál

Tokio 1964
Tokio 1964
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vraťme se zpátky v čase o 57 let. Zavzpomínejme na medailové úspěchy československých sportovců z her v Tokiu 1964, které se staly pro naši republiku jednou z nejúspěšnějších olympiád historie. Tentokrát si připomeneme příběh stříbrného zápasníka Jiřího Kormaníka, který byl jen kousek od zlata.

Nenašel přemožitele. Na hrách v Tokiu 1964 startoval řecko-římský zápasník Jiří Kormaník ve váhové kategorii do 87 kg a měl fantastickou formu. Na úvod porazil domácího borce Kenjiro Hirakiho, remizoval se Švédem Stigem Perssonem, porazil Australana Istvana Raskovyho i Turka Yavuze Selekmana a v 5. kole se smírně rozešel s Gézou Hollósim z Maďarska.

V turnaji zůstal neporažen už jen on a ještě Branislav Simić. Jugoslávec ale nastoupil pouze do čtyř duelů a v nich nasbíral méně trestných bodů, což mu nakonec zajistilo zlato, přestože se s Kormaníkem na žíněnce vůbec nesetkal.

Československý reprezentant tak musel zabojovat alespoň o stříbrnou medaili v duelu s východním Němcem Lotharem Metzem, kterého ten rok třikrát porazil. A nezaváhal ani v Tokiu! Přestože byl šťastný ze zisku 2. místa, nelibě nesl výkony rozhodčích. „Nikdy si na ně nestěžuji, ale to, co prováděli v Tokiu, bylo skutečně umění. Poškodili řadu zápasníků.“

TOP: 5 zahajovacích ceremoniálů
(2:48)

Za stříbrnou medaili dostal Jiří Kormaník tehdy odměnu čtyři tisíce korun. „Dnešní sport je o mnohem větších penězích i vydáních. Byla by škoda, kdyby se z něho vytratila láska a pokora,“ říkal jeden z našich nejlepších zápasníků, který byl držitelem stříbrné medaile z mistrovství světa z Tampere a bronzové medaile z mistrovství Evropy ve Vaesteras.

Foto: Olimpijski komitet Srbije
Foto: Olimpijski komitet Srbije

Účastnil se celkem tří olympijských her, pěti mistrovství světa a dvou mistrovství Evropy. Desetkrát vybojoval titul mistra Československa ve stylu řecko-římském a čtyřikrát ve volném stylu.

Chomutovský patriot zesnul v pátek 3. listopadu v ranních hodinách ve věku 82 let.

Jiří Kormaník
26. 03. 1935, Scaius, Rumunsko
Zápas
Počet stříbrných medailí
1
líbil se ti článek?