Vzdělání pro sportovce: vedení myšlenek i mluvení na kameru

Komise sportovců
Komise sportovců
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jak se poprat s nechtěnými myšlenkami, které sportovcům brání dosáhnout vytoužených cílů? Jak skloubit sportovní kariéru se studiem a připravit se na dobu po jejím konci? A jak dobře zvládnout televizní rozhovor nebo komunikaci na sociálních sítích? I to probírali sportovci s lektory na semináři, který pro ně nachystala Komise sportovců Českého olympijského výboru.

„Před časem jsme se sportovců ptali, co pro ně můžeme udělat. Hlavní zájem byl o vzdělávání. A také bychom rádi propojovali českou olympijskou sportovní komunitu,“ řekl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, předseda Komise sportovců ČOV, která seminář připravila za podpory programu Olympijské solidarity Mezinárodního olympijského výboru.

Šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, který seminářem v hotelu Clarion Prague Old Town provázel, dodal: „Chceme dát mladším sportovcům šanci zažít to, co my jsme k dispozici neměli. Vnímali jsme poptávku od nich, abychom se stýkali častěji než jen na sportovních akcích.“

Sport a vzdělávání patří k sobě.

Olympionici, zástupci neolympijských sportů a nejmladší reprezentanti z Evropských olympijských festivalů mládeže si nejprve vyslechli přednášku Mariana Jelínka na téma mentálního koučinku, tedy vedení myšlenek. Sportovcům nastínil témata jako práce s nechtěnými myšlenkami, postoj k tréninku, odolnost, motivace nebo emoce i další oblasti, které ovlivňují sportovní výkon.

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová pak podrobně představila program Duální kariéra, který sportovcům nabízí možnosti vzdělávání při kariéře i po ní. „Sport a vzdělávání patří k sobě,“ dodala.

Tipy k prezentaci na sociálních sítích sportovcům předal Ondřej Hnilica, který se podílí na tvorbě obsahu pro Český olympijský tým. David Lukšů, komentátor a dlouholetý reportér České televize, se sportovci i prakticky vyzkoušel, jak dobře zvládnout televizní rozhovor a mluvení na kameru. Své zkušenosti ze spolupráce s novináři jim předali i David Svoboda a Jiří Ježek. „Seminář byl vynikající. Každý si z přednášek může odnést něco pro sebe,“ řekla lukostřelkyně Marie Horáčková.

líbil se ti článek?