Vyjádření Českého olympijského výboru k oznámení společnosti CPI Property Group

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor od samého počátku válečného konfliktu na Ukrajině odsuzuje ruskou agresi a porušení olympijského příměří a podporuje sankce vůči Rusku. Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině. Jasně se na tom shodlo Plénum ČOV. Situace na Ukrajině se nás hluboce dotýká a moc si vážíme toho, jak se český sport postavil k pomoci ukrajinským sportovcům a občanům. Neztotožňujeme se s rozhodnutím MOV.

O našem názoru jsme mnohokrát informovali Mezinárodní olympijský výbor. Každý, kdo toto téma v Lausanne řeší, náš postoj zná. V diplomatické rovině jsme jednali také prostřednictvím nezávislé expertní skupiny, která navrhla doporučení pro neúčast Rusů na OH. Zprostředkovali jsme setkání jejích zástupců se zástupci Mezinárodního olympijského výboru. Jsme přesvědčení, že na sportovně-diplomatické úrovni jsme udělali vše, co bylo v našich silách a možnostech.

O umožnění startu neutrálních individuálních sportovců s ruským a běloruským pasem rozhodl Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru, ve kterém Česko nemá zástupce. O finální účasti jednotlivých sportovců bude rozhodovat Mezinárodní olympijský výbor. Na tyto kroky nemáme bohužel vliv.

Postoj společnosti CPI Property Group známe již delší dobu, přesto je pro nás oznámení o ukončení spolupráce prostřednictvím tiskové zprávy překvapivé. Jakmile obdržíme oficiální komunikaci, budeme vše řešit dle smluvních podmínek. Zároveň velmi děkujeme za podporu všem partnerům, kteří stojí za českými olympioniky a sportem i ve složitých situacích, jako byla covidová pandemie nebo ta nynější.

líbil se ti článek?