Vycházející hvězda snowboardingu Hroneš: ODM? Skvělé prostředí a spousta kámošů!

Rozhovory
Rozhovory
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Je to řízek! Snowboardista Jakub Hroneš předvádí na prkně triky, nad kterými zůstává rozum stát. Už dvakrát se zúčastnil Olympiády dětí a mládeže (ODM) a vybojoval dvakrát zlato a jednou stříbro. Už tehdy bylo jasné, že je Jakub velký talent. Na obě ODM moc rád vzpomíná a jako fanoušek zavítá i na tu letošní. S atletkou Lucií Neumannovou navíc secvičil DAP, kterým chtějí roztančit celý Špindl.

Jakube, jak vzpomínáš na dvě Olympiády dětí a mládeže, na kterých jsi závodil?

Vzpomínám na to, že to bylo skvělé. Byly tam tři snowboardové disciplíny, a byl jsem přihlášený ve všech. Byl jsem z toho moc nadšený, že jsem si je mohl vyzkoušet a super se to vydařilo. Slopestyle jsem dvakrát na ODM vyhrál a stříbrný jsem byl ve slalomu. Ve snowboardcrossu jsem byl dokonce ve finále, ale nakonec jsem skončil čtvrtý.

A jaká byla na ODM atmosféra mimo sjezdovky?

Je to moc dobrá akce. Závodníci si vyzkouší to prostředí, jaké to je. Pro mě to bylo dobré, že jsem potkal hodně dobrých kámošů. Nejlepší zážitky mám z toho, jak jsme s ostatními závodníky a trenéry trávili volný čas na ODM.

Co ti přinesla do života ODM?

Dala mi spoustu kamarádů a zkušeností. Je to zážitek na celý život. Často si vzpomenu, že jsem tam byl. Díky Olympiádě dětí a mládeže jsem se podíval na různá místa po Česku, kam bych se nepodíval. Třeba nevím, jestli bych si jel zajezdit na Klínovec do snowparku, když jsem ze Špindlu.

Letos jsi navíc tváří Olympiády dětí a mládeže, která se koná ve Špindlerově Mlýně, kde žiješ. S atletkou Lucií Neumannovou jsi navíc secvičil DAP, kterým chcete rozhýbat celý Špindl.

Jsem moc rád, že můžu DAP tancovat. Pamatuji si, jak jsem sám na to koukal na Olympiádách dětí a mládeže, jak se DAP tancuje, a teď ho budou všichni na ODM tancovat podle mě.

Ahoj všichni! Eva Samková zdraví sportovce na #ODM2023!
(0:42)

Jak se hodnotíš jako tanečník?

Ohodnotil bych se známkou 8,5 z 10. Čekal jsem to mnohem horší. Hodně rychle jsem to odkoukal od Lucky, která to uměla. Myslím, že to dopadlo dobře a zvládli jsme to suprově.

Loni jsi zazářil na Evropském olympijském festivalu mládeže ve finském Vuokatti, kde jsi byl zlatý a stříbrný. Jaké jsou tvoje cíle do budoucna?

Chci úspěšně pokračovat v závodění, jako doteď. Mým snem je účast na olympijských hrách v Cortině d´Ampezzo a X-Games v Americe.

Místo na prkně jsi teď mohl válet na svazích jako alpský lyžař. Proč jsi se nakonec rozhodl pro snowboard?

Na prkně jsem začal jezdit ve 2 letech. Táta byl zarytý snowboardista. Hodně jezdil na prkně i s mamkou. Moc mě to tedy táhlo na snowboard. Ale zkusil jsem lyžování, a to mě taky moc bavilo. Bylo super v tom, že nás jezdilo hodně, a získal jsem tam spoustu kamarádů. Ve 13 letech ale přišel zlom a začal jsem zase jezdit na prkně. Jezdím na něm pět let a je to dobrý.

Jakub Hroneš
15. 07. 2004, Jilemnice
Snowboarding

Pokud chceš uspět mezi nejlepšími, musíš se neustále posouvat. Kde bereš motivaci?

Posouvám se díky tomu, že mě to strašně moc baví. To je nejdůležitější. Dávám si i cíle, které postupně plním, a to mě právě motivuje.

Ve Freestyle snowboardingu se neustále předvádí nové těžší triky. Je nějaká hranice, že už se triky začnou posouvat?

Je vtipné, že pokaždé všichni říkají, že už se triky dál nebudou výrazně posouvat, a pak se to stejně posune. Jeden člověk to provede, další to začnou zkoušet, a zjistí, že to jde.

Když stojíš nahoře na kopci a chystáš se sjet dolů a předvést těžký trik, máš strach nebo spíš respekt?

Mám respekt. Bylo by blbé mít strach v tenhle moment. Důležité je soustředit se, a vědět, co mám udělat. Pak to vyjde.

Co se ti honilo v hlavě, když jsi loni předvedl trik, který ještě nikdo nesvedl?

Spousta věcí. Byl jsem hrozně šťastný, protože jsem se na ten trik připravoval strašně dlouho. Cítil jsem se naplněně, že se to povedlo. Je ještě spousta triků, které se musím naučit, ale tenhle povedený trik mě hodně motivoval.

líbil se ti článek?