Všechno zlé, je pro něco dobré. Nejlepší český silniční cyklista Roman Kreuziger si stejně jako ostatní sportovci musel

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Všechno zlé, je pro něco dobré. Nejlepší český silniční cyklista Roman Kreuziger si stejně jako ostatní sportovci musel během posledních týdnů najít způsob, jak nejlépe trénovat v nouzovém stavu. Objevil tak virtuální závody, díky kterým se udržuje ve formě.

Vyndal kolo z kufru svého vozu, ale tentokrát s ním nevyrazil na silnici, ale do specializované prodejny sportovního vybavení v Praze Radotíně. V rozlehlé místnosti se nachází velká obrazovka, ke které bude Kreuziger upínat desítky minut svůj zrak. Stejně jako většina jeho kolegů totiž závodí během celosvětové pandemie alespoň virtuálně.

„Trénink se mi změnil. Naučil jsem se jezdit na Zwiftu, což je virtuální trénink. Dá se na tom absolvovat spoustu tratí. Myslím si, že je to docela fajn. Jsem vděčný, že můžeme závodit alespoň takhle. Člověk by se sám tolik nevymáčkl, jako během tohoto virtuálního závodu. Navíc jsem objevil něco nového a budu to využívat i v zimě,“ prozrazuje Kreuziger.

Přesto opravdové závodění to vynahradit nemůže. „Nikdy to není takové, jako závodit s ostatními jezdci, když s nimi stojíte na startu. Alespoň trochu se to tomu ale přiblíží, a můžeme mít nějaké porovnání. Velké rozdíly jsou ale v tom, že se může někdo přehřát, když jezdí venku. Někdo závodí vevnitř, kde záleží na chlazení. Je tam ještě spoustu věcí, které se musí doladit, aby byli všichni na stejné úrovni,“ upozorňuje cyklista, který se jako jediný Čech pětkrát umístil v top ten celkového pořadí na Grand Tour.

Když šlape před velkou obrazovkou, tak kolem sebe nemá stovky diváků lemujících trať, jako během etap slavných cyklistických závodů. „Sám jsem ale naštěstí nikdy nebyl. Měl jsem u sebe specialistu na sportovní výkon Aleše Kroužeckého nebo lidi z public relations, takže jsem měl kolem sebe fanoušky, kteří se mě snažili tlačit dopředu.“

Ani s hledáním motivace v nejisté době nemá Kreuziger sebemenší problém. „Dělám něco, co mě baví. Jsem rád, že jsme v Česku nebyli zavřeni doma, jako v některých jiných státech, a mohl jsem po karanténě jezdit venku na kole,“ říká hvězda jihoafrické stáje NTT Pro Cycling.

Místo cestování za závody po celém světě je nyní už několik týdnů doma, což je pro Kreuzigera velký nezvyk. „Bylo to fajn pár týdnů, ale když děti nechodí do školky, tak je toho někdy moc. Takže jsem rád, že můžou v posledním týdnu začít chodit do školky, a vybít se trochu tam, abychom se ženou nepadali únavou v osm hodin večer, když oni chodí spát.“

S postupem času se Kreuziger nemůže dočkat chvíle, až bude moci opět odjet za svou prací. „Hodně mi chybí cestování. Těším se, až budu moci skočit do auta a odjet do Itálie nebo skočit do letadla a vyrazit někam na závody.“

Koncem srpna by se měl zúčastnit legendárního závodu Tour de France. „Tour je stěžejní proto, aby cyklistika mohla dobře fungovat do budoucna. Držme si pěsti, aby se skutečně jela,“ přeje si Kreuziger, který ve slavném závodě skončil celkově nejlépe na 5. místě v roce 2013.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

líbil se ti článek?