Formát voleb do orgánů ČOV byl v pořádku, za jejich zrušením stojí osobní ambice

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Snaha prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka a šéfa Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeňka Ertla dostat se mezi kandidáty do Výkonného výboru stojí za předběžným zrušením voleb do vedení Českého olympijského výboru. Oba se podle vlastního výkladu Stanov ČOV domnívají, že na to mají nárok. Český olympijský výbor rozhodnutí soudu plně respektuje, ale proti předběžnému opatření se v zákonné lhůtě odvolá.

Formát voleb, který tvrdě kritizoval mimo jiné i protikandidát na předsedu ČOV Filip Neusser, byl podle rozhodnutí soudu v pořádku. Konání voleb do orgánů olympijské organizace formou „parlamentních“ voleb mimo zasedání Pléna ČOV napadla Česká unie sportu, ale tento návrh soud odmítl.

Platnost formátu voleb, volebního řádu i jednacího řádu ještě před středečním zrušením voleb hlasováním „per rollam“ potvrdilo svým hlasem 70 ze 79 členů, proti byli pouze 4 členové Pléna.

Třetí pokus

„Je to frustrující, tohle byl už třetí pokus. Kdyby nebyla covidová doba, tak už jsme to dávno měli za sebou,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Těžko nás může někdo obviňovat, že jsme volby v této složité době nechtěli uskutečnit. Každopádně to bude velice obtížné vysvětlit na Mezinárodním olympijském výboru, protože nikdo neví, jak dlouho budou mimořádná opatření pokračovat,“ uvedl Kejval, člen MOV.

jméno příjmení
Jiří Kejval
narozen
30. 11. 1967,
pozice / funkce
Předseda ČOV
sociální sítě
popis / podrobnosti

Reprezentoval ve veslování a dodnes pravidelně sportuje. Osm let působil ve funkci člena Výkonného výboru ČOV, od roku 2009 byl místopředsedou pro ekonomiku a marketing. V roce 2012 pak navázal na Milana Jiráska v pozici předsedy ČOV.


V únoru 2018 ho na zasedání při zimních hrách v Pchjongčchangu zvolili členem Mezinárodního olympijského výboru. Je předsedou marketingové komise MOV i představenstva společnosti IOC Television and Marketing Services a členem lékařské komise Asociace národních olympijských výborů, přičemž ANOV zastupuje také ve vedení Světové antidopingové agentury WADA.


Jiří Kejval je také autorem myšlenky Olympijských festivalů (dříve parků), které od roku 2014 v době olympijských her zpřístupňují a propagují sport mezi širokou veřejností a dětmi. Projekt převzal Mezinárodní olympijský výbor a postupně ho šíří do dalších zemí.


Daří se mu i oblasti podnikání. Se spolužákem založil v roce 1991 společnost TECHO, která se později stala součástí oceňované nizozemské společnosti Royal Ahrend. Nyní se Jiří Kejval zabývá zejména výstavbou resortů na východním pobřeží Kanady. Všechny sportovní funkce vykonává bezplatně. Stejný dobrovolnický princip prosadil u všech volených členů vedení ČOV.


Rád propojuje sport a umění. Spoluzaložil veřejně prospěšnou společnost Prostor pro podporu české architektury, interiéru a designu, angažoval se v American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies na podporu talentovaných studentů, dlouhodobě podporuje Centrum současného umění DOX či Českou filharmonii. Inicioval také založení České olympijské nadace.

Šťovíček s Ertlem napadají skutečnost, že zástupci neolympijských sportů a ostatních subjektů se do Výkonného výboru ČOV nominují přes složku Český klub sportovních svazů, organizací a institucí. Volby této instituce v loňském roce proběhly a 31 přítomných členů složky ČKSOI Šťovíčka do Výkonného výboru ČOV jako svého zástupce nezvolilo. Ertl na této Valné hromadě nekandidoval a snažil se dostat do Pléna ČOV přímo.

Paradoxní je, že napadená část stanov ČOV byla novelizována v roce 2013, kdy byl šéfem Legislativní rady ČOV právě Jan Šťovíček a Zdeněk Ertl byl jejím členem. 

„Předběžná opatření tedy byla vydána toliko k návrhu těchto dvou neúspěšných kandidátů jako jejich pokus, jak v rozporu se stanovami ČOV zvrátit to, že na předmětné funkce nebyli zvoleni,“ tvrdí právní zástupce ČOV Jan Langmeier.

 „Jestli to takhle půjde dál, tak asi zůstanu předsedou olympijského výboru až do dalších voleb po olympijských hrách v Paříži 2024,“ komentoval s nadsázkou a úsměvem neustálé odkládání stávající předseda Jiří Kejval.

líbil se ti článek?