Máma jen krůček od Nagana, dcera snowboardistka teď vybojovala na ODM bronz

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jako by se s prknem na nohou už narodila. S ledovým klidem řezala zatáčky kolem branek, a i díky tomu ovládla Karolína Hrůšová na zimní Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji malé finále. Pro Jihočeský kraj vybojovala bronzovou medaili v obřím slalomu. Jejímu počínání přihlížela maminka – bývalá úspěšná reprezentantka Petra Hrůšová, která byla na dceřin úspěch patřičně hrdá.

Maminka Karolíny dříve závodně lyžovala, probojovala se na mistrovství světa i světovou univerziádu a patřila do širší nominace na olympijské hry v Naganu. Kromě lyží však ovládá také snowboard. Její dcera kopíruje její cestu, snowboard ale vyhrává. „Doufala jsem, že bych se mohla v pořadí dostat takto vysoko a věděla jsem, že když se budu pořádně soustředit, dokážu porazit i konkurentky, které se na obří slalom specializují. Takhle skvělý výsledek jsem v této disciplíně opravdu nečekala."

Pomýšlí i na snowboardcrossovou medaili. “Minulý rok jsem vyhrávala většinu českých závodů, proto si myslím, že v této disciplíně mám největší šance. Ve slopestylu už si tak velké nároky nekladu, protože i když jsem na ODM 2020 skončila třetí, tak to pro mě byl hodně neočekávaný výsledek.“

Karolína by tedy napodruhé ráda konečně ovládla svou oblíbenou disciplínu, na jejímž zlepšování usilovně pracuje. „Na minulé ODM jsem měla ve snowboardcrossu smůlu. Dostala jsem se do velkého finále, kde jsem se při boji o první místo dostala do kontaktu s vedoucí závodnicí a upadla jsem. To mě odsunulo na konečné čtvrté místo.“

A jak se tato všestranná snowboardistka k prknu dostala? „Maminka mě hodně vedla ke snowboardu. Poprvé jsem se na prkno postavila už v pěti letech. Pak přišlo období, kdy mě ježdění přestalo bavit. Vydržela jsem ale, a nakonec mě to začalo neskutečně naplňovat, je to moje vášeň. “

Maminka Petra Hrůšová svou dceru podporuje, jak může. Občas ale mívá obavy. “Pokud zrovna nejsem na dceřiných závodech, mám o ni strach. Největší obavu mám z toho, že bych nebyla přímo u toho, kdyby se Karolíně při závodě něco stalo a já ji nemohla přímo pomoci. To samé ovšem zažívali i moji rodiče, když mě viděli závodit v Americe, Kanadě, Španělsku, či v Koreji,“ prozradila.

Dceru Karolínu zpočátku sama trénovala, poslední dva roky ji už vedou zkušenější trenéři. „Já trénuju mladší jezdce. Snowboard už spolu rozebíráme mimo závody jen málo, a proto už se většinou k technice jízdy nevyjadřuji. A pokud ano, tak mě to poté velmi mrzí.“ (obě se smějí)

Karolína si potrpí na rituály. „Před každým závodem dávám pusu svému prknu a povídám si s ním. To je taková moje specialita. Také poslouchám podvědomé hlasy, které mi třeba radí, abych kvůli úspěchu udělala například tři dřepy.“ (smích)

Autor: Viktor Pavlovec

líbil se ti článek?