​Vít Chabičovský je nečekaným olympijským medailistou v curlingu

YOG 2020
YOG 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

S Číňankou Pchej Ťün-chang se Chabičovský seznámil až před začátkem soutěže. Vzájemně si ale sedli, zvládli komunikovat a byla z toho na Olympijských hrách mládeže v Lausanne bronzová medaile v soutěži smíšených mezinárodních dvojic.

„Poslouchá se to moc hezky, že mám medaili. Mám radost, jsem megaspokojený. Doufali jsme, že se nám víc vydaří ten čtyřkový turnaj, ale když to nevyšlo, tak teď to je super. Měl jsem dobrého spoluhráče, byla hrozně pozitivně naladěná,“ prohlásil český curler.

Historické maximum

Česko-čínská dvojice se v turnaji stále zlepšovala a prohrála pouze v semifinále francouzsko-ruskému páru Chana Beitonová – Nikolaj Lysakov 5:10. „Já jsem se s tím srovnal docela rychle, ale Pchej to trvalo trochu déle. Pak to nakonec zvládla v boji o medaili parádně,“ pochválil spoluhráčku.

„Na začátku boje o medaili jsme byli hrozně nervózní, ale ostatním se taky nedařilo, po pár endech jsme měli převahu, nervozita opadla a hrálo se nám dobře. Koncentrovali jsme se až do konce a i když jsme byli pod stresem v situaci, která nebyla dobrá, nezmatkovala a hrála skvěle,“ uvedl Chabičovský. „Super zážitek,“ doplnil.

S medailovým ziskem 1-2-1 Češi vylepšili historické maximum. Před čtyřmi lety se z Lillehammeru vrátili rovněž se čtyřmi cennými kovy, ale bez zlata. Dohromady od roku 2012 vybojovali dvě zlaté, pět stříbrných a tři bronzové medaile. Do pořadí zemí se oficiálně nezapočítávají medaile z mezinárodních týmových soutěží, kromě curlingu v podobných disciplínách měli tři medaile ve hře 3X3 také hokejisté.

Foto: Martin Voltr a OIS

líbil se ti článek?