https://czechteam.mall.tv/embed/cinsky-novy-rok-svatek-na-ktery-se-tesi-vice-nez-miliarda-lidi?am=false&p=cttv

Velkolepá sláva ještě před startem olympiády. Číňané vítají nový rok

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V jeden týden dvě obrovské události. V pátek 4. února budou v Pekingu zahájeny zimní olympijské hry. Velká sláva nastane v Číně už v úterý 1. února. Tamní obyvatelé totiž přivítají nový rok, v jehož znamení převzal po buvolovi štafetu ambiciózní a odvážný tygr. Oslavy potrvají až do 15. února a ani olympijské hry je nepřeruší.

Tradice a aktivity spjaty s lunárním novým rokem jsou více jak 4 000 let staré a označované bývají rovněž jako Svátky jara. Zvířatům čínského zvěrokruhu navíc vždy připadá jeden z pěti elementů. Tygr se pro rok 2022 spojil s vodou, k čemuž došlo naposledy před šedesáti lety.

Termín svátků se mění. Letos oslavy propukly o půlnoci na přelomu ledna a února. Tento den se neobejde bez rodinné večeře, jež je považována za nejdůležitější jídlo v celém roce. Lidé tedy s předstihem cestují domů za svými blízkými. Jedná se o největší hromadné přesuny na světě, které mají dokonce i speciální pojmenování – čchun-jün.

V hlavní roli legendy a pověry

Legenda praví, že právě poslední den v roce opouštěla příšera Nian hlubiny moře a děsila lidi na souši. Ti se před ní nejdříve schovávali, později ale přišli na to, že se bojí petard. Proto jsou nedílnou součástí oslav také ohňostroje. K ochraně i před dalšími démony slouží krátké básně, které se na červeném pozadí dávají na futra dveří z obou stran. Této barvy se nestvůra bála stejně jako zábavní pyrotechniky. Děti tradičně dostávají červené obálky s penězi.

Nový rok s sebou nese i několik pověr. Mezi ty hlavní patří zákaz uklízení, zametání a vynášení odpadků. Všechny zmíněné činnosti vedou ke ztrátě štěstí. Jedno pravidlo ocení rovněž milovníci spánku – budit někoho je zapovězeno.

Jedná se o čínské nejdelší svátky trvající oficiálně patnáct – se „silvestrem“ šestnáct – dní. Každý jeden z nich má specifické tradice a aktivity. V době zahájení olympijských her bude probíhat například takzvaný Den ovce, kdy se vítá a uctívá bůh kuchyně honosně prostřenou tabulí s velkým množstvím jídla.

Biatlonový tým žen jde do akce! První závody startují už 5.2. Budete fandit? 👸 #zoh2022

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Neděle 30. ledna 2022

Svátek lampionů je symbolem lásky

Pátý den nového roku se život v zemi alespoň trochu vrací do normálních kolejí, jelikož se otevírají obchody, které musely být zavřené. Většina obyvatel má však v zaměstnání volno celou první polovinu oslav. Letos vše uzavře 15. února Svátek lampionů, jenž je pro mnohé symbolem lásky.

Existuje několik pravidel, kterými by se Číňané měli během slavností řídit, a to minimálně prvních 120 hodin. Pověry doporučují vyřadit ze slovníků negativní slova, neshody řešit klidně, nesplácet dluhy či naopak nepůjčovat peníze. Pokud někdo rozbije něco ze skla, je důležité, aby střepy ihned zabalil do červeného papíru a pronesl několik speciálních frází. Až oslavy skončí, musí je hodit do jezera či řeky.

líbil se ti článek?