Tady budou sportovci v únoru bydlet. Nahlédněte do olympijských vesnic

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hned tři olympijské vesnice byly postaveny pro zimní hry v roce 2022. Kromě Pekingu bude část sportovců bydlet i v horských střediscích v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou. Podívejte se, jak to tam bude vypadat, a jaký servis budou olympionici mít.

Přestože se olympijské vesnice budou slavnostně otevírat až 27. ledna, tedy týden před začátkem her, už nyní je podle organizátorů skoro vše připraveno a sportovci by se mohli hned ubytovat.

Od plánů po realizaci staveb uplynulo 5 let. Organizátoři měli jako jeden z hlavních cílů, aby všechny tři vesnice byly udržitelné a ekologické. „Všechny tři zimní olympijské vesnice splňují tříhvězdičkový standard zelených budov. Během výstavby vesnice Jen-čching bylo zachováno asi 130 původních stromů a 24 000 stromů bylo přesazeno do lesa,“ uvedl Liou Jü-min, člen organizačního týmu her.

Na jídelníčku bude 678 pokrmů pro sportovce z různých kulturních prostředí, aby se zohlednily jejich různorodé požadavky.

Že jsou vesnice již připraveny na plnou zátěž potvrdily i testy. Během jednoho z nich si vesnici v Pekingu vyzkoušelo přes 2000 lidí a vyzkoušel se i průběh testování na koronavirus nebo odbavení při příjezdu a stravování v restauracích ve vesnici.

Nikola Ogrodníková o sexu v olympijské vesnici: Cítím ty pohledy, připadám si jak lovená zvěř
(05:20)

„Vesnice nabídnou sportovcům kompletní stravování během olympiády. Na jídelníčku bude 678 pokrmů pro sportovce z různých kulturních prostředí, aby se zohlednily jejich různorodé požadavky na složení stravy i odlišnosti dané náboženstvím,“ prozradil Ťi Jie, který má stravování na starosti.

Zhangjiakou Olympic Village

Let’s take a look at the beautiful lights ✨at the future home 🏠of #Beijing2022 athletes in the #Zhangjiakou #OlympicVillage. 🎥: Geng Hui

Zveřejnil(a) Beijing 2022 dne Čtvrtek 25. listopadu 2021

V jídelně se bude sportovcům měřit teplota, k dispozici budou roušky, rukavice a dezinfekce. Při kontrole opatření proti koronaviru budou ve vesnici pomáhat i roboti. Výpravy se rozdělí do 20 ubytovacích objektů.

Pokoje a místnosti v budovách ve vesnicích budou velice komfortní. Například pro urostlejší sportovce lze postele prodloužit až na 240 centimetrů. V areálech budou i obří fitness centra nebo dokonce i služby jako pedikúra či manikúra.

Kromě bezpečnosti a pohodlí chce organizační výbor docílit toho, aby sportovci zažili čínskou kulturu, takže všechny tři vesnice mají budovy inspirované tradiční čínskou architekturou, nebo se nacházejí v blízkosti památek.

líbil se ti článek?