Sportovci se zabydlují v olympijské vesnici. Po příletu stihli první večeři

Peking 2022
Peking 2022
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Největší část české výpravy pro zimní olympijské hry už se v pořádku ubytovala ve všech třech olympijských vesnicích. Speciál se 139 členy týmu přistál v Pekingu v poledne místního času. Nutné procedury trvaly zhruba hodinu a půl, kolem třetí hodiny vyjížděly první autobusy směrem k olympijským vesnicím.

„Po příletu jsme museli na test, výtěr z krku, z nosu, procházeli jsme všemi procedurami, jako je akreditace a další. Čekání na vyložení věcí a autobus trvalo déle, seděli jsme na letišti zhruba hodinu a půl. A pak už to bylo rychlé. I Martin Doktor říkal, že jsme přijeli v rekordním čase,“ líčil krasobruslař Michal Březina. Až jako poslední vyrážela z letiště skupina do horské vesnice, kam cesta autobusem trvala zhruba tři hodiny.

Jednoho sportovce, který nemoc nedávno prodělal, čeká další testování

Výsledky PCR testů z letiště byly známé večer. Celkem 138 testů bylo negativních, hraniční hodnota se objevila pouze u hokejisty, který v nedávné době nemoc prodělal. Nyní ho čeká ještě potvrzující testování. Do Pekingu však odjížděl se sérií pěti negativních testů. Může se tak jednat o podobný případ jako u basketbalisty Blakea Schilba na olympijských hrách loni v létě v Tokiu.

„Jsem velmi ráda, že sportovci i členové doprovodu doletěli do místa konání zimních olympijských her v pořádku a jejich popříletové testy jsou negativní. Opatření před letem i v letadle byla přísně nastavená a zjevně zafungovala,“ uvedla hygienička a epidemioložka Jarmila Rážová a členka expertního týmu Lékařské komise ČOV, který pomáhal sestavit opatření.

„Pouze jeden test s hraničními hodnotami CT cyklu podle pravidel pořadatelů zimních olympijských her je podle mě důsledkem nedávno prodělaného onemocnění covid-19 u daného sportovce a nepředpokládám, že by byl infekční,“ dodala Rážová.

Všichni cestující prošli v Česku třemi PCR testy ještě před odletem, který provázela pečlivá opatření. „Odlet byl v pohodě. Byla jsem docela překvapená, že jak jsme měli na letišti sekci jen pro nás, všechno šlo rychle a bez problémů. Odlet a let samotný také probíhal podle mých představ,“ řekla krasobruslařka Eliška Březinová. Její bratr dodal: „Během letu bylo trochu zvláštní, že Eliška seděla vedle mě, ale jídlo jsem dostal já a ona ho neměla. Ale pak mi došlo, že to je proto, aby člověk, který sedí vedle, měl nasazenou masku.“

V jídelně čekají sportovce oddělené boxy

Dlouhý den už zakončili v olympijské jídelně v Pekingu, kde je čeká start krasobruslařské týmové soutěže už 4. února, v den slavnostního zahájení. „Když jsme dostali výsledky, šli jsme se konečně najíst. Celá vesnice mi připomíná Vancouver 2010. Všechno je v budovách, jídelna má dvě patra, výběr jídla je perfektní. Všechno mi chutnalo. Sice je to trochu zvláštní tím, že každý máme svůj box, místa jsou oddělená plexisklem, ale jídelna je super. Pak jsme se ještě byli projít ve Village Plaza. Většina obchodů byla ještě zadělaná a my jsme přišli, když už bylo zavřeno, ale všechno tam nachystané za vitrínami vypadalo moc pěkně,“ líčil Michal Březina.

Pekingská vesnice, která je nedaleko od olympijského parku se stadionem Ptačí hnízdo pro slavnostní ceremoniály, je nově vystavěná. „Ubytování je hezké, líbí se mi. Každý máme v podstatě svůj pokoj a bydlíme ve dvoulůžkových nebo čtyřlůžkových apartmánech, takže tam jsme jako tým v krasobruslení.“

líbil se ti článek?