V pantoflích na olympiádu! Mladí čeští reprezentanti vyrazili do mrazivého Finska

EYOWF 2022
EYOWF 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vítejte ve Finsku! Česká výprava sportovců do 18 let dorazila v sobotu do dějiště Evropského olympijského festivalu mládeže ve Vuokatti a Lahti, kde se bude o medaile bojovat do pátku 25. března. Jak probíhala cesta, a na co se čeští závodníci nejvíce těší?

Udělali si pohodlí. Mladí biatlonisté dorazili k odletu do Finska na vojenské letiště ve Kbelích v reprezentační soupravě od ALPINE PRO, ale na nohách měli místo jednoho ze dvou párů zimních bot překvapivě pantofle z kolekce.

„Vzali jsme si pantofle. Zimní boty neradi nosíme. Máme je na nohách celou zimu,“ smál se biatlonista Petr Hák, který se stejně jako většina výpravy těšila na svou první cestu do Finska. Navíc armádním speciálem.

„Těším se na sníh. V Česku jsou podmínky už špatné a ve Finsku si zalyžujeme a zazávodíme,“ říkala další členka biatlonového týmu Kateřina Gotvaldová. S parťačkou souhlasila i Kateřina Pavlů. „Všichni se moc těšíme. Už jsem byla v roce 2020 na Olympijských hrách mládeže a teď jsme na Evropském olympijském festivalu mládeže. Jsou to skvělé akce.“

Nadšení byli i běžci na lyžích. „Moc se těším. Ještě nikdy jsem nebyla ve Skandinávii a je to pro mě takový první větší zážitek s lyžováním. Sezona byla dlouhá, ale bude to její pěkné zakončení,“ vyprávěla před odletem Nela Půbalová.

Bohužel do Finska neodcestovaly dvě závodnice severské kombinace Tereza Koldovská a Jolana Hradilová. Těsně před odletem celá výprava podstoupila ještě certifikovaný antigenní test. U těchto dvou reprezentantek vyšel pozitivně.

Vzorky byly rychle zpracovány v laboratoři, ale podle zjištěných hodnot nebylo možné, aby odcestovaly s týmem. „Dbáme na bezpečí všech závodníků, proto jsme kromě antigenního testu zvolili i konfirmační PCR test. Součástí naší zodpovědnosti je přijmout i těžká rozhodnutí. Proto s námi obě závodnice nemohly odletět,“ uvedl Jiří Dostal, lékař české výpravy.

Zbytek výpravy bezpečně dorazil do dějiště Evropského olympijského festivalu mládeže, který bude zahájen 20. března. Slavnostní ceremoniál můžete sledovat od 19 hodin ZDE.

Novinky z českého týmu na EYOF 2022 sledujte na webu olympijskytym.cz, sociálních sítích ČOT a stáhněte si i aplikaci, ať vám nic důležitého neunikne.

líbil se ti článek?