To je on! Maskot únorových her. S pandou v ledovém krunýři se setkáte i v Česku

Peking 2022
Peking 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Volba maskota snad ani jinak dopadnout nemohla. Maskotem zimních olympijských her v Pekingu 2022 se stala panda, která je symbolem Číny. Jméno dostala Bing Dwen Dwen, což v překladu znamená „dítě ledu“.

Pro letní olympijské hry v Pekingu 2008 bylo maskotů hned pět a říkalo se jim Fuwa neboli panenky štěstí. Do té doby tolik maskotů žádné olympijské hry neměly. O 14 let později si Peking vystačí s jedním maskotem a to pandou, která je oblečena do ledového krunýře.

Finální vizualizace pandy byla vybrána porotou mezi pěti tisíci dalšími návrhy. Panda Bing Dwen Dwen má podle pořadatelů oblek z ledu, srdce ze zlata a miluje všechny zimní sporty.

Logo, které má maskot na hrudi, vychází z čínského symbolu, který označuje zimu. Barvy symbolu jsou též charakteristické. Modrá symbolizuje sny, budoucnost a čistotu sněhu či ledu. Červené a žluté prvky následně odkazují na čínskou vlajku, jsou symbolem pro vášeň, mládí a vitalitu.

Panda se neobjeví pouze v Číně. Setkat se s ní můžete i v Česku. Od 4. února startuje v Brně v areálu Nová Zbrojovka Olympijský festival, kde bude denně právě i maskot her Bing Dwen Dwen.

Zavzpomínejte na další maskoty z olympijské historie. 👇 

TOP: 5 maskotů zimních olympijských her
(2:52)
líbil se ti článek?