Na zimní olympijské hry s novou Raškovkou a sloganem Made in Czech Republic

Peking 2022
Peking 2022
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Český olympijský tým bude na XXIV. zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022 Made in Czech Republic. Kampaň poukazuje na historickou značku kvality nejen ve sportu. „Jedeme hrdě reprezentovat Českou republiku, český sport a historii českého průmyslu,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Svrchní část oblečení olympioniků bude vyrobena v České republice včetně bundy se speciální nanomembránou. Sportovci budou nosit čepici Raškovku, edici 2.0, která je rovněž vyrobena v tuzemsku.

„Zimní olympijské hry se konají v Číně, která obléká téměř celý svět. Ale Češi se mohou pyšnit osobnostmi, jako jsou Otto Wichterle, Tomáš Baťa nebo Jaroslav Heyrovský a dalšími vědci či průmyslníky. A tak poprvé od roku 1968 budou mít naši sportovci zásadní a nejviditelnější součásti kolekce vyrobené v České republice. Doufáme, že se v nich ukážou i na stupních vítězů. Chceme tak připomenout, jak šikovní lidé z Česka pocházejí – ve sportu i dalších oblastech,“ dodal Jiří Kejval.

Produkty kolekce vyrobené v tuzemsku ponesou visačku Made in Czech Republic. Cedulka vždy označuje, jak o dané oblečení pečovat. Tentokrát se však tradiční značky pro praní či žehlení proměnily v piktogramy zimních sportů – hokeje, lyžování, bobů, biatlonu a snowboardingu. „Věřím, že tohle bude první cedulka, kterou si nikdo neustřihne,“ pousmál se Jiří Kejval.

Hlavním produktem kolekce bude opět Raškovka, legendární čepice Jiřího Rašky jako hold jeho výkonu a první zlaté medaili ze zimních olympijských her v Grenoblu 1968. „Stejně jako společnost ALPINE PRO je ryze česká, i naši olympionici budou na blížících se hrách nastupovat při oficiálních olympijských aktech v ryze českých výrobcích. Raškovka, bunda i kalhoty jsou kompletně vyrobeny v tuzemsku. Na náš původ, tradice i naše sportovce jsme patřičně hrdí, a proto jsme rádi, že můžeme jim i sportovním fanouškům nabídnout technologicky nejvyspělejší oblečení z české produkce,“ řekl generální ředitel a zakladatel ALPINE PRO Václav Hrbek. Raškovku si lze již nyní objednat na e-shopu ALPINE PRO. „Kompletní kolekci včetně produktů pro veřejnost představíme zhruba za tři týdny,“ dodal Hrbek.

„Věřím, že tohle bude první cedulka, kterou si nikdo neustřihne.“

Mrkněte se s námi na Raškovku hned teď na WWW.RASKOVKA.CZ!

Svrchní oblečení, kalhoty a bunda, budou se speciální nanomembránou. „Tu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne,“ říká Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci, který je autorem patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech.

Liberecká univerzita je kolébkou světové výroby nanovláken v průmyslovém měřítku, technologii vyvinul a patentoval profesor Oldřich Jirsák v roce 2005. Od té doby hledá celý svět uplatnění pro nové nanomateriály, funkční vrstvy do oděvů jsou jednou z cest. ,,Princip je jednoduchý, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost, a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí jsem pracoval mnoho let. Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce. Pokud nyní bundu s naší nanomembránou obléknou i čeští olympionici, nemůže být mé nadšení větší,“ dodává Roman Knížek.

Novou Raškovku si měli možnost vyzkoušet už i někteří čeští sportovci. „Raškovka byla na zimních olympijských hrách v Koreji velký hit, proto jsme rádi, že se to přeneslo i na další olympiádu,“ řekl pilot českého čtyřbobu Dominik Dvořák. „Líbí se nám piktogramy na visačce Made in Czech Republic, kde je i bob, takže za nás super. Jsme nadšení,“ přidal se jeho parťák Jan Šindelář. „Čepice se mi líbí, je podobná té první Raškovce, je to hodně o české trikoloře,“ připojila hodnocení krasobruslařka Eliška Březinová. Fandit bude i olympijský vítěz z Tokia ve vodním slalomu Jiří Prskavec „Nové je vždycky lepší, já doufám, že se všem olympionikům v Raškovce bude dařit,“ uvedl kajakář.

Komunikační koncept, technologii a čepici představil Český olympijský výbor v Národním technickém muzeu v Praze. „Jsem velice rád, že se představení kolekce oblečení pro olympijský tým se uskutečnilo právě v Národním technickém muzeu. Můžeme říci, že technologie a technika moderní u nás ve své době tvoří historické jádro našich sbírek. Technologie, kterou vyvinul profesor Oldřich Jirsák, představuje mezník v historii našeho průmyslu, a tudíž má své místo také v Národním technickém muzeu. Do roku 1992 nesly výrobky označení Made in Czechoslovakia, stejnojmenná výstava, kterou jsme v roce 2018 uspořádali, nám připomněla, že si výrobky pod tímto označením vydobyly ve světě pověst kvalitních, funkčně řešených a designově zajímavých výrobků. Jsem přesvědčen o tom, že značka Made in Czech Republic je její právoplatnou pokračovatelkou. Dnes prezentovaný koncept to potvrzuje,“ řekl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Pro média

Press kit ke kampani Made in Czech Republic si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?