Tisíce podpořených dětí! Česká olympijská nadace přináší nekonečnou sportovní radost

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tenisový trénink s Kristýnou Plíškovou, setkání s oštěpařem Jakubem Vadlejchem, hokejistou Jaromírem Jágrem nebo třeba basket s hráčkami WNBA. A je toho mnohem víc. Česká olympijská nadace plní sportovní sny, boří mýty a především finančně podporuje mladé sportovce. Za jedenáct let existence se stala oporou pro čtyři tisíce dětí z 99 různých sportovních odvětví.

Sport, zábava a nechybí ani zážitky. Díky nadaci se děti vedle setkání s olympioniky účastní například příměstských kempů Gymnathlon nebo mají možnost navštívit další nejenom sportovní akce od florbalového Superfinále až po StarDance. Materiálně pak nadace pomáhá mimo jiné o Vánocích, kdy dětem plní jejich sportovní přání.

A ačkoliv není rozhodující talent, ale chuť se pravidelně hýbat, na některé z jejích svěřenců čekají velké sportovní akce a úspěchy. Ať už jde o Olympiádu dětí a mládeže, Evropský olympijský festival mládeže nebo dokonce olympijské hry.

První nadační svěřenkyní, která si pod pěti kruhy zahrála, byla hokejistka Natálie Mlýnková. Mladá sportovkyně se mimo jiné zapojila také do kampaně Udrž ji ve hře a spolu s nadací a společností Procter&Gamble podpořila dívky v pubertě, aby pokračovaly ve sportu. „Je to zlomový věk, ve kterém věci začnou skřípat. U mého sportu bylo nejtěžší to, že kluci automaticky dostávali přednost před holkou. Dodnes to slýchám od mladších holek. Bohužel se ještě nic nezměnilo. Moc bych si přála, aby holky byly brány stejně vážně a se stejným respektem jako kluci.“

Žádosti o finanční pomoc lze zasílat nadaci v průběhu celého roku, příspěvky vztahující se na sportovní vybavení, členské příspěvky, sportovní kurzy, kroužky a soustředění jsou pak rozdělovány čtyřikrát ročně. V září se uskutečnilo 34. zasedání Komise České olympijské nadace, na kterém bylo rozhodnuto o podpoře 130 dětí mezi než bylo rozděleno 840 500 Kč.  „Věříme, že rodinám finanční příspěvek z naší nadace alespoň trochu pomůže a v jejich nelehkých životních situacích je povzbudí,“ uvedla Veronika Opršalová, ředitelka České olympijské nadace.

Aktuálně je možné žádat o podporu pro sportující děti ve věku 6-18 let, jejichž rodičům chybí finanční prostředky na sportovní aktivity do 30. listopadu. Více informací najdete zde.

líbil se ti článek?