Tenista Dufek si zvyká na roli favorita. Na domácích kurtech dvakrát triumfoval

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vyhrál vše, do čeho na Olympiádě dětí a mládeže nastoupil. Tenista Pavel Oliver Dufek z Pardubického kraje nejdříve triumfoval ve čtyřhře a o den později přidal ve třísetové bitvě další nejcennější kov ve dvouhře, když porazil Tomáše Techlovského ze Středočeského kraje. Dufkovým cílem je se tenisem profesionálně živit a probojovat se do světové stovky.

Do tenisového turnaje na kurtech v Prostějově vstupoval Dufek jako favorit a přiznal, že je složité se s touto rolí vypořádat a není na to ještě zvyklý. „Celou dobu mi to šlo dobře, ale začátek turnaje byl těžší, protože jsem byl jako nasazená jednička a bylo těžké na to nemyslet. A to je těžké úplně pro všechny, protože když neobhájíte, tak se o vás dlouho mluví, že jste to nezvládl. Když prohráváte v zápase, tak vás všichni sledují a ten tlak je potom horší,“ popisuje nadějný tenista ročníku 2010.

Ve finálovém klání se s urputným protivníkem dlouho pral, sám se nemohl dostat ke své hře. Trenér mu ale pomohl se k očekávané hře navrátit. „V prvním setu jsem nehrál svoji hru, bylo to takové zvláštní, ani já jsem se nepoznával, co hraju. Trenér mě ale neustále povzbuzoval, ať hraju svoji hru a ne tu patlanici, co jsem tam předváděl. A že by mu ani nevadilo, kdybych prohrál, ale hlavně ať hraju dobře,“ říká Dufek.

Ve finále navíc nastoupil proti soupeři, který je levák, což mladý tenista označil za nevýhodu. „Míčky mají tak leváckou rotaci ,a to je vždycky nepříjemné. Hlavně u podání je takový soupeř nepříjemný,“ prozrazuje největší rozdíly.

Cestu k mládežnickému vrcholu ale neměl vůbec učesanou. „Problémem bylo, že jsem běhal po patách a všichni mi říkali, že pracovat se mnou dál je ztráta času, ale taťka mě podporoval. Nikdo však nečekal, že budu až tady,“ odkrývá svůj příběh.

Jsme na olympiádě a stavíme 🚧 | #ODM2022
(1:52)

Díky starší sestře se dostal k tenisu. „Starší sestra hrála tenis odmalička a já jsem vždycky chodil s ní a mamkou na tréninky a pinkal jsem si tam s míčkem o zeď, a tak jsem potom na tréninky začal chodit také,“ říká.

Dufek začínal s tenisem v Hlinsku v Pardubickém kraji, nedávno ale našel nové zázemí právě na kurtech v Prostějově, kde se tenisová soutěž Olympiády dětí a mládeže odehrávala. „Hrálo se mi dobře, když to tady víc znám, ale kurty v Hlinsku jsou lepší,“ směje se.

Autor: Michal Pospíšil

líbil se ti článek?