Talentovaná florbalistka Šiková: Hraje s kluky a nastupuje proti starším soupeřkám

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Anna Šiková reprezentující Plzeňský kraj ve florbale je ročník narození 2009. Na Olympiádě dětí a mládeže v Olomouci čelí hráčkám ročníku 2006, tedy až o čtyři roky starším! Jaké to pro ni je a proč raději hraje s chlapci?

Aničko, co pro tebe znamená účast na ODM už v takto nízkém věku?

Jsem za to velmi vděčná a vůbec jsem to nečekala. Po prvních společných trénincích jsem si moc šancí nedávala, ale nakonec vše dobře dopadlo a do nominace jsem se dostala. Trochu jsem si tím splnila svůj dětský sen.

I přesto, že do medailových bojů nezasáhnete, zkušeností si odneseš dostatek. Jaká je nálada v celém týmu?

Nálada je neměnná po celou dobu turnaje. Celou akci jsme si přijeli hlavně užít a na výsledky zas tolik nekoukáme. Máme výbornou partu, což naši sílu a nadšení ještě umocňuje. To vše souvisí s výborným uspořádáním celé olympiády. Pořadatelé odvedli fantastickou práci a my jim za to děkujeme.

#ODM2022 | Florbal - kanál 1 | 30. 6. 2022

Na klubové úrovni působíš v chlapeckém týmu Gorily Plzeň. Jaké je pro tebe nastupovat proti klukům?

Proti klukům nastupuji už od svých začátků. Postupem času jsem si na to zvykla a jejich hře se přizpůsobila. Naopak pro mě bylo nyní trochu složitější zvykat si na rozdílný dívčí styl.

Zde jako hráčka ročníku 2009 nastupuješ proti soupeřkám, které jsou starší i o čtyři roky. Je to pro tebe velká škola?

Někdy ano. Většina z nich je na vysoké úrovni. Je pro mě výzva snažit se jim vyrovnat. Každé odehrané střídání mě posouvá vpřed a odkrývá mi mé rezervy. Věřím, že právě tento turnaj, kde se učím od nejlepších, mě připraví na budoucí kariéru co nejlépe.

Jaké jsou podle tebe největší rozdíly v mužském a ženském florbalu?

Kluci jsou rychlejší a silovější. Celý zápas jste pod velkým tlakem a nemáte na rozhodování tolik času. Naopak u holek jde spíše o taktickou připravenost a kvalitu provedení. Pro mě je lepší hrát s kluky. Cítím se tam potřebnější a znám svou roli a místo v týmu.

Máš vytyčené nějaké cíle, kterých bys ráda dosáhla?

Zatím nevím, jestli bych se chtěla florbalem přímo živit, ale určitě bych ráda nakoukla do reprezentace. Snad se mi to co nejdříve povede.

Autor: Jiří Beníšek

líbil se ti článek?