Hráč, nebo rozhodčí? Florbalista Bura zvládá oboje

ODM 2022
ODM 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Není nad to podívat se na věc z mnoha úhlů pohledu. Florbalista Jan Bura, který na Olympiádě dětí a mládeže reprezentuje Moravskoslezský kraj ve florbalu, se totiž ve 13 letech rozhodl, že si zkusí roli rozhodčího. Díky tomu, že zná dobře zná situace ve hře i z pohledu rozhodčího, bývá k rozhodnutím sudích více tolerantní než jeho spoluhráči.

 „Rozhodčí to má v zápase docela složité, protože musí kontrolovat spoustu věcí najednou. Samozřejmě jsme jenom lidi a občas nám něco unikne. Musíte se umět rychle rozhodnout. Celkově bych řekl, že hru vnímám trošku jinak, když jsem i rozhodčí,“ říká.

Bura hraje florbal už 12 let. „Jak jsem se k němu dostal, si už moc nepamatuju. Začínal jsem v malé hale s pár lidmi, ale myslím, že mě k tomu dovedl taťka. Chodil jsem ještě do školky,“ vzpomíná Bura. „Chtěl bych se dostat do reprezentace. Nejsem si ale jistý, jak to půjde hlavně kvůli škole. Tu mám na prvním místě před florbalem.“

Dobře přitom ví, že vrcholový sport vyžaduje čas a maximální pozornost. „Takže takový menší reálnější sen je dostat se do juniorské reprezentace, za to bych byl také moc rád,“ naznačuje.

#ODM2022 | Florbal - kanál 1 | 30. 6. 2022

„Jako rozhodčí pak pískám většinou starší žáky B, dorostenky a juniorky. Už od mých 13 let jsem si řekl, že chci být rozhodčím, že bych si to chtěl zkusit,“ popisuje. „Proto jsem si udělal licenci, začalo mě pískání moc bavit a k tomu všemu je to super i jako přivýdělek o víkendech.“

Autor: Adam Šejvl

líbil se ti článek?