Jel bys do Pekingu? Kouč Pešán nečekaně oslovil na konferenci Mosty hokejistu Krejčího

Trenéři
Trenéři
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Bylo to poprvé, co se viděli tváří v tvář. Hokejista David Krejčí, který dlouhá léta působil v zámořské NHL na pódiu a Filip Pešán, hlavní kouč české hokejové reprezentace v publiku. Spojila je v pořadí čtrnáctá mezinárodní trenérská konference Mosty 2021. V pražském Centru sportovní medicíny na Chodově pak zazněla důležitá otázka. „Kdyby tě někdo pozval na olympijské hry do Pekingu, jel bys?“ ptal se Pešán otevřeně.

Odpověď? Více než slibná. „Poprvé se takhle setkáváme. Jsem Čech a když se mi bude dařit, rád bych na 100 procent jel,“ usmál se Krejčí. Dál vyprávěl třeba o svém dětství, kdy kombinoval nejrůznější sporty, i o tom, že mezi lídry je potřeba nová krev. „Řekne něco zajímavého, co my starší už třeba nevidíme. Takovou roli má v Bostonu David Pastrňák. Kabina ho respektuje. Je to super kluk.“

Davida Krejčího, kterého zpovídal někdejší kouč reprezentace Slavomír Lener, doplnili další zajímaví hosté. Zdeněk Haník, místopředseda Českého olympijského výboru a předseda České trenérské akademie ve svém panelu zpovídal Petra Lacinu, trenéra dvojnásobného olympijského šampiona v judu Lukáše Krpálka a Jiřího Nováka, kouče úspěšného volejbalového týmu mužů.  

Myslet i na sebe

„Trenér za vás nikdy nic nevyhraje, to musí udělat zápasník sám,“ dumal například Lacina. „Znám řadu případů, kdy sportovci příliš spoléhali na to, co jim řeknu, ale zapomněli na sebe. Pak ale nemůžou nic vyhrát.“

Mluvilo se i o motivaci. Je rozdíl mezi přátelským utkáním a vrcholným zápasem na olympijských hrách, mistroství světa či Evropy? „Největší respekt, který soupeři můžete dát, je hrát proti němu naplno, dát mu do kožichu,“ ujistil Novák. I když sám s úsměvem přiznal, že ani jemu to kdysi coby aktivnímu hráči vždycky nešlo.

Na konferenci podle zvyklostí vystoupili i zahraniční hosté – tentokrát Himar Ojeda, sportovní ředitel Alba Berlín, největšího basketbalového klubu v Německu nebo Christian Gajan, trenér mistrovských týmů v ragby ve Francii a v Itálii.

TOP: 5 českých trenérů ⏱

Čtrnáctá mezinárodní trenérská konference Mosty se těší obrovskému zájmu trenérů. Znovu byla vyprodána během několika málo hodin. Organizátoři proto plánují, že její další edici stihnou ještě do konce letošního kalendářního roku. „Termín by měl být okolo 15. prosince, budeme ho finalizovat na základě domluvy s lektory. Rádi bychom přivítali zástupce finského hokejové svazu ohledně jejich systému "umbrella", který bychom chtěli sdílet do českého prostředí,“ naznačil Michal Ježdík, tajemník trenérů Českého olympijského výboru.

Druhou cestou, jak se dostat k zajímavým přednáškám z trenérského prostředí, je projekt Dialogy, se kterým Česká trenérská akademie vyráží do regionů. Všechny důležité informace najdete na stránkách akademie ZDE.

líbil se ti článek?