Sportovcem navždy. Gymnastka Tačová: Národ by měl sportovat. Je to životní styl!

Silnější pro život
Silnější pro život
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Společně s Věrou Čáslavskou či Evou Bosákovo patřila ke zlaté generaci československé sportovní gymnastiky. Adolfína Tačová byla členkou stříbrného družstva gymnastek na OH 1960 v Římě a 1964 v Tokiu. Dvakrát se podílela na týmovém stříbru i na mistrovství světa. V 81 letech je stále vzorem. Aktivně sportuje a motivuje o několik generací mladší závodníky.

Na hrách v Římě 1960 Adolfína Tačová spolu s dalšími pěti kolegyněmi v čele s Evou Bosákovou a mladičkou Věrou Čáslavskou těsně porazily Rumunsko i Japonsko, nestačily pouze na favorizované sovětské závodnice. Obdobná situace se opakovala i o čtyři roky později v Tokiu, kde Tačová skončila čtvrtá v přeskoku.

"Sport člověka formuje. Získá hodně zkušeností a vlastností pro celý život. Odnáší si i kázeň a řád."

„Sport mi pomohl. Někam nasměroval a měla jsem štěstí, že pěkně vysoko. Prožila jsem zlatou éru československé gymnastiky, kdy jsme v týmu s Věrou Čáslavskou vozily domů medaile a slávu pro celou zemi. Bylo to úžasné,“ vzpomíná Tačová, která sportem žije.

„Protože sport člověka formuje. Získá hodně zkušeností a vlastností pro celý život. Odnáší si i kázeň a řád. Navíc stále dodržuji to, abych jedla zdravou stravu. Stejně tak s pitím. Napiji se vody nebo raději piva, než sladké vody,“ zdůrazňuje sympatická členka Klubu českých olympioniků.

I rok po osmdesátých narozeninách je Tačová platnou mentorkou pro začínající sportovce. Letos se například zúčastnila Republikové finále Sazka olympijského víceboje, kde ji potěšilo, když viděla pohromadě tolik aktivních děti.

„Motivuji je, a oni motivují mě. Když vidím, že jsou děti pro sport nadšené, tak se k nim hned napojím a řeknu jim něco milého a povzbudivého,“ vypráví dvojnásobná olympijská medailistka, která se hýbe každý den.

„Národ by měl sportovat, Je to životní styl! Vždy, když mi něco chybí, tak si zacvičím a protáhnu tělo. Udělá se mi hned dobře, mám lepší náladu a jdu dál!“

A s cvičícím rituálem začíná paní Tačová s probuzením. „Ještě než se vykoupu, tak si protahuji tělo a potom taky. Udržuji si pružnost, abych nechodila hrbatá,“ usmívá se bývalá sportovní gymnastka, která má na závěr ještě jednu důležitou radu: „Snažme se dívat na svět pozitivně.“

líbil se ti článek?